Wat een vraag: wordt de steenarend een broedvogel in Nederland?

Daniël Mulder

8 april 2022 .

steenarend

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: wordt de steenarend een broedvogel in Nederland?

De zeearend doet het opvallend goed in Nederland, maar ook de steenarend is in Europa bezig met een opvallend opmars. Dat is bijzonder, want van steenarenden weten we dat die in het verleden alleen op zeer verlaten plekken tot broeden kwamen. Maar sinds de late jaren 90 breidt de populatie zich vanuit het noorden langzaam over Europa uit. In Denemarken broeden inmiddels drie paren en er vliegen vijftien individuen rond. En die vogels zwerven uit. Zo was vorig jaar maandenlang een tweedejaars vogel op de Veluwe aanwezig. Wie weet volgt de steenarend de zeearend hier in de toekomst op als broedvogel.

Steenarend is de koning

De steenarend behoort zonder twijfel tot de meest indrukwekkende roofvogels van Europa. Zijn groteske formaat, superlange vleugels en power combineert hij met gracieus gedrag en souplesse. Zijn grote snavel, sterk bevederde poten en enorme klauwen maken veel indruk. Allemaal ingrediënten die hem het stempel ‘koninklijk’ geven, wat in veel talen terugkomt in de naam ‘koningsarend’.

De wetenschappelijke naam van de zeearend is Aquila chrysaetos. Die naam is samengesteld uit de Griekse woorden chrysos (goud) en aetos (arend) en betekent dus goudarend, wat betrekking heeft op het goudgeel gekleurde achterhoofd. Ook in het Engels heet hij golden eagle. In veel andere talen heet hij ‘koningsarend’.

steenarend

Steenarenden zijn gespecialiseerd in de verrassingsaanval. Zittend op een rotspunt of zwevend langs de rotswanden speuren ze naar een prooi. Vervolgens wordt hun slachtoffer door middel van een pijlsnelle duik totaal verrast. Daarbij is de vlijmscherpe en extreem lange achternagel het ultieme wapen. Foto: iStock

Meer interessante artikelen over roofvogels

  • In het voorjaar hoor je kattengeluiden vanuit de hemel. Dat zijn buizerds die miauwen. In onze podcast Notenkrakers leggen we uit waarom ze dat doen.
  • De afgelopen jaren hebben drie soorten roofvogels voor het eerst in Nederland gebroed: visarend, steppekiekendief en zwarte wouw. En ook eerdere nieuwkomers, de zeearend en rode wouw, zijn toegenomen. Wat verklaart het succes?
  • Waarom hebben buizerds zo’n verschillend gekleurd verenpak?

Kun je geen genoeg krijgen van vogels? Het nieuwe Roots Vogelmagazine (voorjaar 2022) ligt nu in de winkel. Bestel deze snel en makkelijk  via onze webshop. Je ontvangt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuis.”

Foto bovenaan: Sven Vermeulen

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...