Wat een vraag: waarom heeft een wulp een gekromde snavel?

Daniël Mulder

26 augustus 2021 .

wulp

De meeste vogels hebben een rechte snavel, maar de snavel van de wulp is krom. Wat is daar het voordeel van? Roots zocht het uit.

Ten opzichte van andere steltlopers met een rechte snavel hebben wulpen een uitzonderlijk lange en kromme snavel. Dat heeft een een voordeel. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de gekromde snavel een groter en driedimensionaler bereik en gevoel heeft, waardoor hij meer prooien vangt. Hij kan met zijn lange kromme snavel ook dieper in het slik peuren dan de andere steltlopers, en onder stenen komen. De diepste pier en zager weet hij binnen te happen. Maar ook een mossel, slijkgaper of klein krabbetje gaat er moeiteloos in. Het vrouwtje heeft trouwens een langere snavel dan het mannetje.

Foto: Olaf Oudendijk

Wulp en kluut – net andersom

De kluut en de wulp zijn soorten die regelmatig bij elkaar te vinden zijn. Veel mensen vinden ze moeilijk uit elkaar te houden. De wulp heeft dus een lange, naar beneden gerichte snavel, waarmee hij diep in de zachte modder kan komen.

Een kluut beschikt over een fijn gepunte, omhoog gebogen snavel. Hij zwaait hem al lopend door het water heen en weer en vindt zo op de tast kleine ongewervelde diertjes en wormen. Er is nog een leuk ezelsbruggetjes om te onthouden wie de wulp is, want de snavel van de wulp wijst naar ‘zijn gulp’.

De snavel van de kluut wijst omhoog. Foto: Piet Blokland

Paspoort wulp

Wetenschappelijke naam: Numenius arquata.
Kenmerken: verenkleed met kleine grijsbruine streepjes en een lange gebogen snavel.
Grootte: 50 tot 60 cm. Grootste steltloper van West-Europa.
Geluid: roep kenmerkend ‘koer-lie’. Jodelende roep: langgerekte melancholische triller, die varieert in toonhoogte. Vooral in baltstijd goed te horen.
Voedsel: garnalen, schelpdieren, krabbetjes en regenwormen.
Verspreiding: overwinteraars houden ’s winters het meest van de Wadden en de natte gebieden aan de kust, je ziet ze ook wel in uiterwaarden. Broedende wulpen vind je aan de kust in duingebieden en op zand- en veengrond in het midden, zuiden en oosten van Nederland.

Lees nog meer over vogels

  • Niet alleen de wulp heeft een bijzondere snavel, ook de lepelaar heeft een bijzonder exemplaar. Hoe dat zit lees je hier.
  • Roots zet 5 plekken op een rij waar je wulpen kunt zien.
  • Heb je onze podcast over de regenwulp al gehoord? De vogels trekken in augustus over Nederland naar warmere oorden.

Foto bovenaan: Marcel van Kammen

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...