Heeft de zeearend nu al de lente in de bol?

Daniël Mulder

11 november 2022 .

zeearend

White-tailed sea-eagle, Haliaeetus albicilla

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: het is nog herfst, maar heeft de zeearend nu al de lente in de bol? Bioloog Geert-Jan Roebers, die de Roots Scheurkalender 2023 heeft gemaakt, weet het antwoord.

Baltsen en een nestje bouwen, dan denk je aan de lente. “Maar voor de zeearend is de late herfst het versier- en bouwseizoen”, legt Geert-Jan Roebers uit. “Vooral in de buurt van de Oostvaardersplassen of het Lauwersmeer kun je ze nu bezig zien. Een stel dat al samen gebroed heeft, bevestigt de band en restaureert het nest. De dit jaar ontloken liefdes sloven zich nog meer uit en hebben nog een heel nest te maken. Bij de zeearend is dat een flink bouwwerk waar aardig wat takken voor nodig zijn. Een goede kans dus dat je ze nu met wat bouwmateriaal in de klauwen kunt betrappen.”

zeearend

De zeearend jaagt vanaf een zitplaats of in vlucht op vissen en watervogels. De zeearend zoekt zittend vanaf een vaste stek of vliegend naar voedsel. Vervolgens wordt de prooi met gestrekte klauwen van het wateroppervlak geplukt. Foto: Anne-Marie Meewis

Opkomst van de zeearend

In 2006 broedden de eerste zeearenden in Nederland, in het moeras van de Oostvaardersplassen. Voor zover bekend was dat voor het eerst in de geschiedenis. Als wintergast waren ze er wel altijd. Eeuwenlang waren ze zelfs talrijk, maar in de loop van de 19e en 20e eeuw verdwenen de zeearenden vrijwel geheel uit Europa. Eerst als gevolg van intensieve vervolging, later ook door de effecten van pcb’s en DDT.

zeearend

De zeearend jaagt onder meer op: meerkoet, eenden, ganzen, kraanvogel, karper, brasem, paling, muskusrat. Foto: Getty Images

De basis van het herstel van de zeearenden ligt in Oost-Europa. Vanaf de jaren 70 werd daar de jacht verboden en kwam er wetgeving die het gebruik van gifstoffen aan banden legde. Zeearenden konden zich herstellen en begonnen zich uit te breiden. Sinds het eerste Nederlandse broedgeval zit de Nederlandse populatie in de lift. De fotogenieke vogel broedt nu op meer dan twintig plekken, van Zeeland tot het Lauwersmeer.

Nog 5 leuke vogelvragen

Nu verkrijgbaar: Roots november 2022

In Roots november o.a.:

Pak ‘m dus mee uit het winkelschap of bestel ‘m eenvoudig online.

Foto bovenaan: Getty Images

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...