Iedereen vindt weleens een zieke of gewonde vogel. Afgelopen winter werden opvallend veel levende (en nog meer dode) papegaaiduikers en zeekoeten gevonden op het strand. En afgelopen voorjaar en zomer heerste er vogelgriep. Hoe zorgen professionals voor zulke dieren? En wat kun je zelf doen als je een zieke of gewonde zeevogel vindt? Roots Vogelmagazine zocht het uit.
Een zeevogel gevonden?
Vind je zelf een zeekoet, alk, noordse stormvogel, papegaaiduiker, jan-van-gent of zee-eend op het strand?
- Bel op Texel met Ecomare via 0222-317741
- Bel langs de rest van de kust de Dierenambulance via het landelijke nummer 0900-0245
Elk uur telt – als ze aan land komen is dat vaak hun laatste strohalm en zijn ze zeer kwetsbaar. Vind je meerdere vogels bij elkaar in de buurt, zoals afgelopen voorjaar en zomer toen onder de sterns duizenden slachtoffers vielen op Texel en elders langs de kust? Raak een zieke of gewonde vogel dan nooit aan met je blote handen. En houd je hond of kat weg bij de dieren.
Het ligt aan de plek waar je de vogel(s) vindt wie je het beste kunt bellen voor hulp. In natuurgebieden kun je de boswachter of grondeigenaar inlichten. Bel in andere gevallen de gemeente of de Dierenambulance (0900-0245). Zij vertellen je wat je het beste kunt doen.
Ecomare
Ecomare op Texel is expert op het gebied van het gezond maken van zeevogels. Jasmijn Hulleman, medewerker dierverzorging, werkt dagelijks met gevonden zeevogels. “De dieren die afgelopen winter langs de kust zijn gevonden, waren bijna allemaal uitgemergeld en hadden nauwelijks tot geen lichaamsvet. Het verzorgen van vogels met zo’n slechte conditie is te tijdrovend, bovendien zorgt het voor orgaanschade waardoor ze geen voedsel meer kunnen opnemen.
Zelfs als we ze meerdere malen per dag sonderen met vispap heeft het geen zin, ze blijven afvallen. Toch geven we de meeste vogels wel een kans als ze nog enigszins reserves hebben en we kijken ook naar het gedrag. Zijn ze kwiek en fel maar wel mager, dan proberen we het. Zijn ze apathisch en liggen ze alleen maar met de ogen halfdicht, dan is de kans groot dat zij het ook met onze hulp niet gaan halen. In Roots Vogelmagazine 2 – Najaar 2022 lees je hoe Ecomare de dieren behandelt die wel groei laten zien in de dagen nadat ze gevonden zijn.
TEKST PAUL BÖHRE | FOTO GETTY IMAGES (FOTO BOVENAAN) | ECOMARE
Roots Vogelmagazine 2 – Najaar 2022
In Roots Vogelmagazine 2 lees en zie je veel meer over en van vogels. Een greep:
- Een kast vol torenvalken
- Voor trekvogels naar Helgoland
- Valkensoorten in Nederland
- In gesprek met Anna Schneider, medeoprichter van de enige Belgische vogelwerkgroep voor vrouwen
- Een dagje vogelen in het Zwin Natuur Park (+ kaart en checklist)
- Vogelen in Wallonië (uilen!)
- Praktische tips voor digiscopen
Je bestelt Roots Vogelmagazine 2 eenvoudig via de webshop. Meer leesplezier? Bestel dan het pakket Roots september & Roots Vogelmagazine najaar 2022.
Meer (EHBO) zeedieren
- De afgelopen twee jaar spoelden er in februari opvallend veel zeepaardjes aan langs de Nederlandse kust. Roots redacteur Paul Böhre vond er in februari meerdere. Hier lees je wat je moet doen als je zelf een zeepaardje vindt.
- In december 2021 spoelde er een gigantische maanvis aan op Ameland. Lees hier 7 wonderlijke weetjes over de maanvis én wat je moet doen als je er zelf één vindt.