Een groep zeldzame goudoogjes verblijft momenteel in de Harger- en Pettemerpolder tussen Camperduin en Petten. Zo worden de dwergganzen ook wel genoemd vanwege het gouden randje rond de ogen. Ze eten hier hun buikje rond. Hoe lang ze blijven, is ieder jaar weer anders. Later in de winter vliegen ze weer terug naar hun broedgebied in Zweden.
De afgelopen maanden verbleef de groep dwergganzen op het Oudeland van Strijen, een van de oudste polders in de Hoeksche Waard. Ze komen al jarenlang steevast iedere herfst terug naar deze stek. De dwerggans werd nog niet zo lang geleden met uitsterven bedreigd door de jacht op de vogels in Oost-Europa en Azië. In Scandinavië werd daarom een project op touw gezet om de diersoort te herintroduceren en hun vliegroute te verleggen naar Nederland. Inmiddels vliegen er weer enkele tientallen vogels rond, maar het is en blijft een heel kwetsbare populatie.
Zeldzame populatie dwergganzen
Vogelaars hebben de afgelopen dagen in de Harger- en Pettemerpolder bij Camperduin maximaal 49 dwergganzen geteld. Vrijwel de gehele Europese populatie verblijft ’s winters in Nederland. Slechts een handjevol vogels verblijft elders in Duitsland of vliegt door naar Engeland en België. De grote groep vogels die in Nederland verblijft, is dus heel uniek.
Een aantal dwergganzen vliegt met een zendertje. Zo kunnen de onderzoekers precies zien hoe de dieren zich bewegen. Meestal arriveren de dwergganzen eind december of begin januari in de Harger- en Pettemer Polder. Daar blijven ze dan een paar dagen tot een paar weken, waarna ze de stap wagen en terugvliegen naar hun broedgebieden in Scandinavië.
Kijktips voor zien zeldzame goudoogjes
In de Harger- en Pettemerpolder verblijven ze meestal vlak achter de Putten langs de Nessedijk of langs de Kamperkade. Hier kun je ze met enig geduld op afstand bekijken. Een verrekijker of telescoop zijn daarbij wel noodzakelijk. Je herkent ze aan hun iets kleiner uiterlijk, klein roze snaveltje, donkere nek en goudgele oogring (‘goudoogje’). Sommige vogels dragen kleurringen.
Volg hier de gezenderde dwergganzen.
Check Waarneming.nl voor de laatste plekken waar ze gezien zijn.
Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste Roots Vogelmagazine.