Roots zoekt natuurvragen uit, zoals deze: waarom ligt een adder vaak op een wandelpad? Bioloog Geert-Jan Roebers geeft antwoord.
De adder is een koudbloedig dier. Als het vriest zie je hem niet, maar te warm is ook niet goed. Zo’n 12 graden met een zonnetje is ideaal weer om slangen, zoals de adder, waar te nemen. “Om hun lichaam op te warmen liggen adders graag op open plekken in de zon, soms zelfs pontificaal op een wandelpad”, aldus bioloog Geert-Jan Roebers. “In Nederland vind je deze gifslang bijna alleen in heidegebieden. Mocht je hem op je pad vinden, wees dan niet bang dat hij je aanvalt. In een mens ziet hij geen prooi en vooral voor zijn eigen veiligheid zal hij niet bijten zolang je afstand houdt.”
Adder in actie
De twee vlijmscherpe giftanden in de bovenkaak van de adder liggen in een slijmhuidplooi opgevouwen tegen het gehemelte. Maar als hij zich hongerig op zijn prooi stort, klappen ze naar voren om zich als holle injectienaalden in het lichaam van het slachtoffer te boren. De gifklieren pompen het gif door de tanden en zorgen ervoor dat de prooi snel bezwijkt aan de toegebrachte beet.
Hoe giftig is de adder?
Voor mensen is een adderbeet zelden dodelijk, maar wel erg onaangenaam. Het gif kan onder meer zorgen voor flinke en lang aanhoudende zwellingen, hevige misselijkheid, hartritmestoornissen en beperkte, plaatselijk optredende necrose. Desondanks is het niet nodig om met knikkende knieën het leefgebied van deze gifslang te betreden, want de slangen bijten alleen als je ze probeert te vangen en zullen altijd eerst proberen te vluchten. Ze bewaren hun kostbare gif veel liever voor de jacht. Wandel met een flinke boog om de adder heen, dan is er niets aan de hand.
Meer leuke natuurvragen
- Worden heideschapen vaak gebeten door adders?
- Leven er zee-egels in de Nederlandse wateren?
- Hoe houd je een salamander en een hagedis uit elkaar?
Foto bovenaan: Getty Images