Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines


Roosduinen: Boswachterspad op Ameland

Daniël Mulder

1 april 2025 .

duinmeertjes in gebied Roosduinen op Ameland

In samenwerking met Staatsbosbeheer wandelt Roots in 2025 tien Boswachterspaden. Op Ameland ziet journalist Annemarie Bergfeld in duingebied Roosduinen en Landweerdijk de eerste kleurrijke bloeiers van het nieuwe jaar, baltsende kiekendieven, een dansend klein vuurvlinder …

Ameland heeft het grootste binnenduingebied van de Waddeneilanden: Roosduinen. Het gebied wordt geroemd om de variatie van heidevelden, kleine stukjes bos, bomensingels, begroeide én kale duinen, twee duinplassen en een stuifdijk. Met Staatsbosbeheer-boswachter Marjan Veenendaal loop ik ‘haar’ Boswachterspad door de Roosduinen. Meteen al wijst ze me op een rij dichte duinroosstruiken naast het pad. “Die eisen in april de aandacht nog niet zo op. Maar in juni bloeien ze volop. Vroeger waren er veel meer, het gebied dankt er zijn naam aan.”

boswachter Marjan Veenendaal
Boswachter Marjan Veenendaal.

Rechts staan twee oude meidoorns op een ondergrond van vele tinten groen samen mooi te zijn. We lopen langs een bomenrij en door een bosje, met een fijn bankje aan de rand. Daarachter ligt de Ballumerstuifdijk, een twee kilometer lange stuifdijk die tussen Nes en Ballum werd aangelegd om te voorkomen dat het eiland in tweeën zou breken.

Baltsende bruine kiekendief

Aan de andere kant van de dijk liggen twee duinmeertjes, in de verte piekt de rood-witte vuurtoren van het eiland boven de bomen uit. De duinmeertjes werden gegraven omdat er – niet voor de eerste keer – zand voor de versterking van de dijk nodig was, weet de boswachter. “Reeën komen er drinken en de bruine kiekendief jaagt er graag op muizen. Als je geluk hebt, zie je hem hier zijn baltsvlucht vertonen.”

Wij lopen door het Ballumerbos naar de zuidzijde van de doorgaande weg en komen opeens in de open, winderige polder terecht. Door de polder loopt de Landweerdijk. Die biedt ons weer beschutting – hoewel we zo vroeg in het seizoen nog dwars door de takken van meidoorn, braam, vlier, iep, lijsterbes en kamperfoelie de waddendijk nog kunnen zien. Veenendaal: “De Landweerdijk had vroeger niet alleen een waterkerende functie, hij moest ook het vee dat buitendijks liep van de akkers houden. Gelukkig werd hij bij de ruilverkavelingen als cultuurhistorisch element behouden.” Langs het pad bloeien dagkoekoeksbloem, klein tasjeskruid en kandelaartje. Rond onze knieën dwarrelt een klein vuurvlindertje. Het voorjaar is begonnen op Ameland.

Wandel zelf Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk

Het Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk ligt ten oosten van Ballum op Ameland. De complete reportage (inclusief overzichtskaart met hotspots) over dit 7 km tellende Boswachterspad vind je in het aprilnummer van Roots. Startpunt is de parkeerplaats aan de noordzijde van de Verbindingsweg, ten oosten van Ballum. Volg voor de wandeling de blauwe markering. Op de website van Staatsbosbeheer vind je onder meer de gps-track van de route. Daar vind je ook een overzicht van alle Boswachterspaden.

Meer wandelinspiratie

  • Verken ook het Boswachterspad Amerongse Berg.
  • Grensregio’s zijn vaak rijk aan natuur. Grenspark KempenBroek vormt daarop geen uitzondering met iconische soorten zoals edelhert, bever, spiegeldikkopje en boomkikker. Dompel je onder in de weelderige natuur aan de zuidgrens van Nederland.

Tekst, foto’s en video: Annemarie Bergfeld

Hart voor de natuur: klik hier voor  tips voor verantwoord fotograferen