O dennenbos, O dennenbos …

Daniël Mulder

19 december 2024 .

dennenappels

Naaldbossen – met sparren en dennen – komen oorspronkelijk niet voor in Nederland. Door aanplant voor houtproductie en om stuivend zand vast te leggen, liggen her en der toch naaldbossen in Nederland. In de winter hangt er een wat duistere en mystieke sfeer. Ervaar het zelf met deze drie wandelroutes.

1 Winterland in Brabant

In het zuiden van Noord-Brabant liggen vijf Kempische landgoederen, die samen goed zijn voor ruim 40 km2 aaneengesloten natuur. Je wandelt veel door gemengd bos, maar ook door naaldbossen. En met deze wandelroute doorkruis je ook nog de landgoederen Wellenseind en De Utrecht.

Dennenbos Kempische landgoederen
Foto: Bob Luijks

Startpunt: parkeerplaats Ontmoetingscentrum Voor Anker, Dunsedijk 3a, Lage Mierde. (NB). Lengte route: 7,3 of 13,2 km.

2 Goudhaan in sparren

In de omgeving van Doetinchem ligt kasteel Slangenburg. In het omliggende park van het kasteel vind je veel oude loofbomen, maar de route biedt ook stukjes bos met onder meer sparren waarin je de goudhaan kunt horen roepen.

goudhaan op landgoed de utrecht
Goudhaan. Foto: Bob Luijks

Startpunt: parkeerterrein Kasteel Slangenburg, Kasteellaan 2, Doetinchem. (GD). Lengte route: 7,5 of 11,8 km.

Naaldboom: Douglasspar

Douglas_Melchert Meijer zu Schlochtern

In 1826 bracht David Douglas de naar hem vernoemde spar uit Noord-Amerika naar Europa. Je herkent de DOUGLASSPAR misschien nog wel het beste aan de geur wanneer je de naalden tussen je vingers wrijft: een ‘saunageur’, ook wel omschreven als citrusgeur. De bovenkant van de naalden is groen, maar draai je zo’n naaldje om dan zie je twee lichtgrijze strepen.

Foto: Melchert Meijer zu Schlochtern

O dennenbos, O dennenbos …

Bekijk de 3 wandelroutes en
download de gps-track

3 Over de stuwwal

De Woldberg en Landgoed De Eese vormen het noordelijkste puntje van de provincie Overijssel. Over een stuwwal met subtiele hoogteverschillen voert deze wandeling naar de grens met Drenthe. Onderweg wisselen akkers, boomwallen, (naald)bossen en heidevelden elkaar af.

naaldbos op landgoed De Eese
Naaldbos op landgoed De Eese. Foto: Ernst Kremers

Startpunt: Toeristisch Overstappunt (TOP) de Woldberg, Bergweg in Tuk (OV). Lengte route: 9,5 of 16,5 km.

Naaldboom: jeneverbes

jeneverbes

De JENEVERBES is een van de weinige echt inheemse naaldbomen. De korte, stekelige naalden staan in kransen van drie en hebben aan de bovenkant een lichte lengtestreep. Je herkent de boom, die vaak op heideterreinen groeit, ook aan zijn de besachtige vruchten. Ze bevatten een tot drie zaden en blijven het eerste jaar groen. Pas in het tweede jaar krijgen ze hun blauwzwarte kleur. Kiemen doen ze zelden. Jonge jeneverbessen zie je dan ook niet vaak.

Foto: Ernst Kremers

Meer wandelinspiratie

  • Dit zijn de 9 mooiste natuurwandelingen op de Veluwe.
  • Dat je bij Winterswijk prachtig kunt wandelen, is vast geen verrassing. Maar de minder bekende beken, zoals de Ratumse Beek en de Willinkbeek, zijn dat wel. Ze meanderen door het landschap, omzoomd door gevarieerde ‘oerbeekbossen’.

Foto bovenaan: Niels Kooyman

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...