De Dintelse Gorzen bij het Brabantse Dinteloord was voor de aanleg van de Deltawerken een getijdennatuurgebied. De invloeden van eb en vloed zijn inmiddels verdwenen, maar dat maakt een wandeling er niet minder spannend door, ontdek journalist Idde Lammers.
Er waait een harde wind over de brede Botkreek richting de Dintelse Gorzen. Gelukkig is de vlonderbrug naar dit Brabantse natuurgebied ruim een meter breed. Voetje voor voetje schuifel ik door het midden naar de overkant. Als ik zonder te zijn weggewaaid aan het einde kom, denk ik het spannendste deel van de 5 kilometer lange wandeling achter de rug te hebben. Niets blijkt minder waar.
Woest wetland
Het heeft de afgelopen tijd niet alleen veel gewaaid, maar ook geregend. De overvloedige hoeveelheid hemelwater maakt van de Dintelse Gorzen een heus wetlandgebied. Op sommige plaatsen is het kleiige wandelpad compleet onder de waterspiegel verdwenen. Aan waterdichte wandelschoenen heb je hier niets. Gelukkig reiken mijn groene laarzen tot vlak onder de knieën.
De Dintelse Gorzen is een voormalig getijdengebied. Voor de aanleg van de Philipsdam, als onderdeel van de Deltawerken, stonden de gorzen via het Krammer Volkerak onder invloed van de zee. Sinds 1987 is dit niet meer het geval, maar het dynamische verleden van het gebied is nog overal terug te vinden.
Vooral de vele kreken en geulen vallen op. Tijdens dit natuurommetje moet je er regelmatig doorheen. Door de avontuurlijke exercitie zou je bijna vergeten om van de omgeving te genieten. In het struweel van vlier- en lijsterbes laat een winterkoning zijn alarmroep horen. Koolmezen en pimpelmezen struinen door de takken van een omgewaaide en fraai bemoste wilg.
Jachtgebied van de zeearend
Op 100 meter van de gemarkeerde wandelroute staat een vogelkijkhut. Door de kijkgleuven van de hut heb je een mooi zicht op het open water en de aangrenzende schorren. Volgens het infopaneel is dit een favoriet jachtgebied van de zeearend. Zoals zo vaak zijn de paneelteksten wat spannender dan de werkelijkheid. Ik moet het doen met wat brandganzen en een torenvalk.
De complete reportage lees in het winternummer van Roots. Bij deze extra dikke editie ontvang je ook de Roots Jaarkalender 2021 t.w.v. € 4,99. Bestel snel online: bij bestelling van dit pakket betaal je géén verzendkosten!
In de Dintelse Gorzen, een gebied dat wordt beheerd door Natuurmonumenten, leven shetlandpony’s en Schotse Hooglanders. Aan de vele paadjes te zien bestrijken ze het hele gebied. Vandaag grazen en herkauwen ze op de grote open vlakte langs de Botkreek. Ze zijn er na het verdwijnen van het getij door Natuurmonumenten uitgezet om bebossing tegen te gaan. Hier, in het savanneachtige landschap, is dat prima gelukt.
Dintelse Gorzen praktisch
Natuurgebied Dintelse Gorzen ligt in Noord-Brabant tegen de grens met Zeeland. Hemelsbreed ligt het ongeveer 15 km ten noorden van Bergen op Zoom en het grenst aan het Volkerak. Het startpunt van de route vind je aan het einde van de Vlietdijk in Dinteloord. Door het gebied lopen twee gemarkeerde wandelroutes. De blauwe en gele route zijn beide 2,5 km lang. Door ze aan elkaar te koppelen krijg je een natuurommetje van 5 km. De gratis gps-track en een overzichtskaart van de route vind je hier.
Maak ook natuurommetje
- Tijdens dit bijna 6 kilometer lange ommetje door het Drentse Bargerveen ziet Roots-redacteur Daniël Mulder zompige veenmossen, donkergele herfsttinten én duizenden spreeuwen die een ‘black sun’ vormen aan de hemel.
- Zoek je een natuurommetje bij jou in de buurt? Kijk hier voor een overzicht.
Tekst en foto’s: Idde Lammers