3 fijne winterwandelingen – favorieten bij de redactie

Marloes Blom

21 december 2021 .

winterwandelingen

Foto Melchert Meijer zu Schlochtern

Iedereen die in de natuur wandelt haalt iets anders uit die ervaring. En wat is nou leuker dan mooie ervaringen te delen? In Roots december/januari vind je daarom de favoriete wandelroutes van de makers van Roots. Van nostalgisch natuurgenieten tot struinen in het domein van de wolf, van vogelspeuren in de duinen tot vergezichten in de Vogezen; voor langlopers of liefhebbers van korte ommetjes. Wandelplekken waarvan wij opfleuren. Hier delen we vast drie fijne wintertrips.

3x favoriete winterwandelingen van de makers van Roots

1. Sneeuwwandelen in de Hoge Venen (Caroline Vogel | adjunct-hoofdredacteur)

De ultieme winterwandeling betekent voor mij een wandeling door een sneeuwwit landschap. Omdat sneeuw – vooral als het net gevallen is – alles maagdelijk maakt. Een sprookjeswereld waarin alles zacht is, en verstild. Precies 10 jaar geleden publiceerden wij in Roots een wandeling door de Hoge Venen in België. De kop erboven luidde: ‘Bijna 100% sneeuwgarantie’. Daar moet ik heen, dacht ik toen, maar het is er nog altijd niet van gekomen. Bij de route werd een B&B getipt: La Petite Roer in Sourbrodt. Nog altijd volg ik de eigenaren via Facebook – er valt inderdaad vaak sneeuw in dit deel van België. Overigens heb ik wel diverse keren gewandeld in de Hoge Venen, over de vlonderpaden tussen het veen. Alleen niet in de winter, die wens blijft staan.

In de praktijk komt het erop neer dat bij sneeuwval de eigen omgeving de beste plek is voor een wandeling. Dan hoef je er immers niet naartoe te glibberen in auto of trein. Je loopt de voordeur uit en kan gelijk genieten. Zoals afgelopen februari. Buren was bedekt met een witte deken en mijn favoriete lunchommetje vanuit huis, langs de Toeren en door het Plantsoen, was nog mooier dan anders. Een wit landschap, afgetopt met een blauwe lucht. Wat wil een mens nog meer.
Deze routes lopen? Hier vind je de (sneeuw)wandelroute in de Hoge Venen, hier de wandeling in en om Buren. Voor de Hoge Venen ga je naar routeyou.com/nl-be/route/view/ 381403/wandelroute/sneeuwwandelen-in-de-hoge-venen.
Opwarmen met een versnapering?
Op het hoogste punt van België tref je restaurant Le Signal de Botrange, in het Belgische Waimes (tevens startpunt van genoemde route), waar ik ooit heerlijke spaghetti heb gegeten bij een knappend haardvuur. In Buren zijn diverse restaurants te vinden.

winterwandelingen

Foto: Theo Bosboom

2. Kootwijkerzand: een ruwe wildernis (Daniël Mulder | redacteur)

Het Kootwijkerzand op de Veluwe is een van de weinig plekken in Nederland waar je als wandelaar nog serieus op de proef wordt gesteld. In deze grootste actieve zand­ verstuiving van West­Europa wordt het in de zomer namelijk bloedheet en in de winter kan het een ruwe wildernis zijn waar wind, kou en stuivend zand heersen. Deze Atlantische woestijn staat om die reden bovenaan op mijn lijst van wandelroutes. Wat ook helpt is dat de wolf in deze omgeving rondscharrelt. En het is simpelweg een mooie wandelroute. In hartje winter, wanneer de dagen soms nauwelijks echt licht worden, krijgt dit gebied vol ondergestoven historie extra glans of magie. De blauwige schaduwen in de bossen, de sporen van reeën, de verstilling, het is allemaal fascinerend.

En struinend door het zand zie je dat het Kootwijkerzand niet alleen zand is; er leven korstmossen, mossen en grassen zoals buntgras. En op de zandheuvels groeien grillige vliegdennen. Net als je helemaal ‘into the wild’ bent, zie je ineens Radio Kootwijk, die als een sfinx in de zinderde leegte ligt. Dat is zo mooi aan wandelen op de Veluwe: het lijkt een en al natuur, maar wie goed kijkt ziet overal oude tekens van mensen opduiken. Er zijn weinig plekken in Nederland waar natuur en mens zo subtiel samenkomen. En dan moet ik het toetje nog noemen: de 12 meter hoge uitkijk­ toren met uitzicht op de woestijn en de sfinx.
Deze route lopen?
Kijk op rootsmagazine.nl/overzicht-roots-routes en zoek op Kootwijkerzand, de route is 13 km lang.
Opwarmen met een versnapering?
Dat kan in Kootwijk bij Gasterij ’t Hilletje: gasterij-hilletje.nl.

winterwandelingen

Foto Melchert Meijer zu Schlochtern

3. De elementen trotseren in Lentevreugd (Lia van Looij | eindredacteur)

Lentevreugd is een klein pareltje in de duinrand bij het Zuid-Hollandse Wassenaar. Een gemarkeerde route leidt je door het glooiende, 1 km2 grote gebied dat onderdeel is van het Hollands Duin. Hoewel het er te klein is om een hele dag rond te dwalen, is het toch een fascinerend stukje natuur. Voor de wandelaar is er namelijk geen schaduw en nauwelijks beschutting. Hier moet je in zomer en winter dan ook echt de elementen trotseren. Die lijken de Schotse hooglanders die het gebied begrazen niet te deren. In de zinderende hitte van een zomerse dag zoeken zij verkoeling in een van de plassen, de snerpende kou op een gure winterdag lijken de langharige zoogdieren niet eens te voelen.

De woeste grazers met hun vervaarlijke hoorns en aandoenlijke puberkinderen zijn niet te missen, ergens op de route zullen de Schotse hooglanders je pad kruisen. Samen met een kudde koniks zorgen ze dat Lentevreugd geen woestenij wordt. De dieren hebben geen verzorging nodig en zijn het hele jaar in dit voormalige bloembollenland te zien, evenals de ree, vos en haas. De bonte kraai daarentegen komt er alleen in de winter op bezoek. Ook de ijsvogel, waterpieper, sijs, baardman, grote zilverreiger en blauwe kiekendief kun je hier in de wintermaanden spotten. Wanneer je na een kleine 3 km met rode wangen van de snijdende wind in de auto stapt, weet je pas écht dat het winter is en kan het verlangen naar de lente weer beginnen. Want hoe ontzettend mooi het hier in de winter ook is, het heet niet voor niets Lentevreugd.
Deze route lopen?
Kijk op staatsbosbeheer.nl/Routes/hollands-duin/wandelroute-meta-jochemspad.
Opwarmen met een versnapering?
Neem een thermoskan met warme chocomel mee.

winterwandelingen

Foto Janette van der Boon

CREDITS: TEKST CAROLINE VOGEL, DANIËL MULDER & LIA VAN LOOIJ | FOTO’S THEO BOSBOOM, MELCHERT MEIJER ZU SCHLOCHTERN (FOTO BOVENAAN) & JANNETTE VAN DER BOON

Speciale actie: Roots editie 12/01 2022 + Roots Jaarkalender 2022

Roots jaarkalender

Wat je, naast deze winterse trips, nog meer leest in de extra dikke winter-editie van Roots:

  • Magisch IJsland: van ijsgrotten tot 200 meter hoge watervallen
  • Protectie voor de patrijs
  • In de ban van de snoek
  • Interview met de makers van de nieuwe Waddenfilm Silence of the Tides
  • Wandelen op landgoed Slangenburg in de Achterhoek
  • Een week alleen op de Terschellingse Boschplaat

En natuurlijk nog veel meer! Bij deze extra dikke editie van Roots ontvang je de Roots Jaarkalender 2022 t.w.v. € 4,99 (je betaalt dus € 8,99 voor Roots èn de Jaarkalender). De jaarkalender bevat elke maand de mooiste foto’s en een handig overzicht voor bijvoorbeeld verjaardagen en/of afspraken. Je vindt deze aanbieding nu in onze webshop.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...