Wandelen over de bloeiende heide in natuurgebied De Teut

Daniël Mulder

22 juli 2024 .

Net over de grens in België, ten westen van Genk, ligt natuurgebied De Teut. In dit verrassende natuurgebied, waar de heidevelden in juli en augustus een prachtige paarse blos hebben, heeft Roots een wandelroute uitgestippeld van ruim 11 kilometer.

Uit de verte klinkt een merkwaardig, haast mechanisch geluid. Alsof er ergens een oud dieselmotortje staat te draaien. In het eerste ochtendblauw blinken de laatste heldere sterren aan de hemel en dansen nevelslierten zachtjes op en neer, verder overheerst het duister. Een vlugge schim – formaatje merel – schiet door de lucht en kiest een eenzame berk uit als landingsplek. Het geluid is onmiskenbaar: de nachtzwaluw, een verborgen bewoner van heideterreinen. De nachtzwaluw is een van vele natuurverrassingen van De Teut.

heidewandelen

De Teut

De naam De Teut betekent zoiets als ‘een stuk terrein dat iets boven het landschap uitsteekt’. De naam heeft dus niets met dronkenschap of rondtrekkende handelaars te maken. Het watertje Groot Ven ligt in een natuurlijke laagte. Veel overige watertjes zijn hier gegraven voor de viskweek. Die functie is nu al lang verleden tijd. Met speciale maatregelen proberen we nu specifieke soorten te behouden of terug te krijgen, zoals de waterlobelia.

Groot Ven in De Teut
Groot Ven.

Wandelen over heide populair

Heide op De Teut

De heuvels achter het ven zijn zover je kijken kunt gedrapeerd met een deken van fraai bloeiende heidestruikjes. Hier en daar groeit een grillige den, noeste eik of elegante berk. Na blonde duinen en vriendelijk rollende heuvels neemt de heide onder recreanten een keurige derde plaats in bij de meest gewaardeerde natuurlandschappen.

Hulp voor de heide

Heideterreinen zijn extreem arm aan voedingsstoffen. Dergelijke omstandigheden zijn ideaal voor specialisten. Struik- en dopheide springen daarbij het meest in het oog, maar er zijn veel meer soorten die hiervan afhankelijk zijn. Tijdens de wandeling wisselen droge en natte terreinen elkaar steeds af. Op de droogste delen groeien tussen de heide zeldzame korstmossen, kruip- en stekelbrem.

Heide heeft altijd de hulp nodig van de mens. Om de heide te behouden grazen er daarom op De Teut Kempische heideschapen. Zij doen zich vooral te goed aan grassen, maar laten de houtige gewassen staan. Grootschalige plagwerkzaamheden behoren tot het verleden. In plaats daarvan wordt heide gechopperd, waarbij stroken heide tot op de wortel verwijderd worden zodat de betreffende plek zich kan verjongen. Hierdoor ontstaat veel variatie, ideaal voor allerlei insecten en reptielen, maar ook nieuwe groeiplaatsen biedt voor onder andere de klokjesgentiaan.

Kaart De Teut

Zelf wandelen in natuurgebied De Teut?

Verken natuurgebied De Teut met de Roots-wandelroute van 6,5 of ruim 11 kilometer. Start- en eindpunt: parkeerplaats Hengelhoefseweg (nabij kruising met Kapelbergweg), Zonhoven, België. De gps-track kun je gratis opvragen via: info@rootsmagazine.nl. Vermeld in de onderwerpregel: ‘GPS-track De Teut’.

Meer natuurinspiratie

  • Met deze 7 tips fotografeer je de bloeiende heide nog mooier.
  • De Strabrechtse Heide is het grootste heideveld van Noord-Brabant. Verken het met onze wandelroute.
  • In Meijendel, het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland, wandel je langs duinmeren en vennen en door bossen, valleien en – uiteraard – duinen.

Tekst en foto’s: Bob Luijks

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...