Broek in Waterland. De betekenis van de naam is moerassige plek in waterig gebied. Dat je er met al deze nattigheid met droge voeten aankomt, is een wonder, ontdekt Nanda Raaphorst tijdens dit zomerse natuurommetje.
Waterland is op de kaart een patroon van blauwe strepen en groene vlakken. In het echt is het een weids land waar stadsmensen van watertanden en watervogels en masse op neerstrijken. Midden in die ruimte ligt het mooie Broek in Waterland.
Het beschermde dorpsgezicht bestaat uit smalle straten en slootjes, grote treurwilgen, een kerk met terras, een ophaalbrug en veel grijze, houten woningen, afgekant met sierlijke gevelranden en tuintjes gevuld met kunst of kippen verscholen onder hortensia’s en fruitboompjes. Dat hout was handig, want lekker licht, de bodem van Broek is namelijk nat en slap. En dat grijs? Over het Broekergrijs wordt kieskeurig gedaan, maar in bakkerswinkeltje Pels is de verklaring Amsterdams nuchter: “Vroeger kwam men gewoon niet verder dan de grondverf.”
Volgermeer 2.0
Het dorp Broek in Waterland ligt ten noorden van Amsterdam. Het startpunt van het ommetje is in het centrum. Na een ‘dorpswandeling’ sta je zo in de ommelanden van bijvoorbeeld Volgermeer. Het lijkt een polder maar is het niet. Glanshaverhooiland is wat je ziet, aangelegd op oude veenweides die zo’n zestig jaar terug zijn afgegraven. De graafputten werden opgevuld met stadsvuil en chemisch afval, een groot milieuschandaal. Maar het gebied werd gesaneerd, riet en veen keerden terug en in 2011 werd Volgermeer 2.0 opengesteld.
Het jonge natuurgebied bestaat uit ‘sawa’s en watergangen’ en vanachter de vogelkijkwand spot je (met wat kennis en geluk) torenvalken, cetti’s zanger, wulpen en rietgorsen. Links en rechts van de gemaaide paden staan de bermen vol bloemen en kruiden. In het glanshaverhooiland zou glad walstro moeten groeien, groot streepzaad, grote bevernel en rapunzelklokje, zichtbaar voor geoefende plantenspotters.
Wandel zelf rond Broek in Waterland
In het extra dikke zomernummer van Roots vind je de complete reportage over Broek in Waterland, inclusief een routekaart met daarop de highlights die je onderweg ziet. De gps-track van de route kun je gratis downloaden op onze website.
Meer wandelenberichten
- Op de landgoederen ’t Medler en De Wiersse heeft de tijd stilgestaan, zo lijkt het. Fotograaf Niels Kooyman liep voor Roots over dromerige zandwegen door het afwisselende landschap van de Achterhoek.
- Hoe voorkom je een zonnesteek tijdens het wandelen?
- Nog een fijn natuurommetje: polderparel Waverhoek in de provincie Utrecht.
Tekst en foto’s: Nanda Raaphorst Illustratie bovenaan: Cécile Vrinten