Wandelen over de kwelders, dat kan bijna nergens. Bij Holwerd wel. De kleuren van de kwelder zijn in dit seizoen nog niet het meest intens. Maar dat wordt tijdens dit natuurommetje van ruim 6 kilometer ruimschoots goedgemaakt door de bloeiers binnendijks, ontdekt journalist Annemarie Bergfeld.
De margrieten, rode klaver, raapzaad en veldzuring herken ik wel. Die staan ook al min of meer in bloei. Maar de allereerste, nog piepkleine blaadjes van wilde peen, reukgras, veldlathyrus, morgenster en vergeet-mij-nietje had ik niet kunnen benoemen. Henk-Jan van der Veen, die me op mijn vroegzomerse wandeling vergezelt, wijst ze moeiteloos aan. Even later vinden we een vergeet-mij-nietje in bloei en daar heeft de Staatsbosbeheer-boswachter meteen een mooi weetje bij. “Ik kwam er zelf ook nog maar kortgeleden achter dat je aan de kleur van het hartje kunt zien of het bloemetje al bestoven is. Geel is nog niet bestoven, wit wel. Mooi toch?”
Bloemenzee bij Holwerd
Aan de randen van hun tarwe-, suikerbieten- en aardappelakkers hebben de boeren een metersbrede strook ingezaaid met akkermengsel, waaronder klaproos, gele ganzenbloem, korenbloem en barbarakruid en vaste kruiden als kaardebol, dagkoekoeksbloem en honingklaver. “Als het de komende weken een beetje warm blijft, bloeien ze tegen eind juni volop”, weet de boswachter.
We lopen over een puinpad tussen akkers en weilanden door. “De gemeente geeft tegenwoordig een seintje als er gemaaid wordt. Wij, of de boeren, voeren het maaisel daarna meteen af. Doordat er minder voedingsstoffen in de bodem terechtkomen, krijgen snelle groeiers als brandnetel, distels en kweekgras minder kans de zeldzamere bloemen weg te drukken.”
Wadpost
Het wad is dichtbij. De geur bevestigt het. Een heel zacht windje van zee voert een zilte geur aan. De geluiden bevestigen het ook. Kluten, grutto’s, scholeksters en bergeenden laten zich horen, kokmeeuwen krijsen overal bovenuit. Ook bijzonder: wandelaars mogen hier de kwelder op. Oók in de broedtijd is het pad langs de ronde uitkijkpost, de Wadpost, toegankelijk. “Dit pad,” vertelt Van der Veen, “is een oude zomerdijk die ooit voor landaanwinning werd aangelegd. Een aantal jaren geleden hebben we de dijk verlaagd zodat eb en vloed weer toegang hebben tot de binnenste kwelder en het proces van aangroei en erosie weer alle ruimte krijgt.”
Natuurommetje Holwerd
In het nieuwe juninummer van Roots vind het complete ommetje (met routekaart- en beschrijving + de natuurhotspots) rond Holwerd. Bestel deze editie snel en makkelijk via onze webshop. Je ontvangt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuis.”
Meer wandelberichten
- De NS-wandelroutes zijn al jarenlang geliefd onder wandelaars. Bestaat een soortgelijk concept ook in het buitenland? Heeft België bijvoorbeeld zoiets als NS-wandelroutes?
- Ten oosten van het Overijsselse Vasse vind je bronnen, beekdalen en bulten. Volgens wandelredacteur Daniël Mulder, die deze nieuwe wandelroute maakte, vind je in dit glooiende voorjaarslandschap vol bloemen en vochtige hooilandjes talloze onverharde zandpaadjes. Wandelsucces verzekerd.
- Hoe pak je je wandelrugzak het beste in?
Foto en tekst: Annemarie Bergfeld