Na 4 maanden weer open: het Noordhollands Duinreservaat

Daniël Mulder

3 juli 2020 .

De kustduinen bij het Noord-Hollandse Egmond-Binnen lopen over van natuur. Het bijzonderste deel was de afgelopen vier maanden alleen toegankelijk voor broedvogels. Sinds 1 juli zijn wandelaars weer welkom. Je ontdekt een wereld vol zingende veldleeuweriken en massa’s bijzondere planten.

Noordhollands Duinreservaat

Sinds 1 juli (dit vanwege het broedseizoen voor vogels) zijn wandelaars weer welkom in het Noordhollands Duinreservaat bij Egmond-Binnen. Vrees bij de ingang geen drommen liefhebbers die wachten op het startsein van de boswachter. Ook begin juli is het hier rustig wandelen. Dat is mooi voor de natuurwandelaar. Maar ook verbazingwekkend, want het Noordhollands Duinreservaat is een uitzonderlijk gebied binnen Nederland. Hier vind je natuur van Europese topklasse.

Plantkundig lekkerbekken

Het gebied is groot en soms verboden, maar wat wordt er precies beschermd? De terreinbeheerder – drinkwaterbedrijf PWN – laat weten dat het Reggers Sandersvlak de enige grote duinvallei is in het Noordhollands Duinreservaat die altijd nat is gebleven. De ligging, grenzend aan het massieve duincomplex Westerberg en ver weg van waterwinning, maakte dit mogelijk.

Daarnaast zorgt opborrelend kwelwater voor een hoog kalkgehalte, iets waar een heel scala aan bijzondere planten dol op is. Denk aan een diversiteit van veertig verschillende namen op een vierkante meter. Soorten als addertong, geelhartje, parnassia en twee uiterst zeldzame gentianen bijvoorbeeld.

Noordhollands Duinreservaat

Teunisbloemen in het Noordhollands Duinreservaat.

Ook in het gebied met de naam De Kil is het plantkundig lekkerbekken. Tot aan het pad ziet het geel van de bloeiende ratelaars en als je rondsnuffelt bij een ronde poel met kraakhelder water vind je enkele niet alledaagse kranswieren. Opvallend genoeg hebben meer poelen een perfecte cirkelvorm, het zijn bomkraters die in de Tweede Wereldoorlog zijn ontstaan toen een vliegtuig hier zijn dodelijke lading dumpte.

Vrolijke veldleeuwerik

‘Wat nou waterhuishouding en planten, het gaat toch om ons?’, lijkt de ene na de andere zingende veldleeuwerik onderweg duidelijk te willen maken. Hun onbezorgde deuntje stemt vrolijk, maar de werkelijkheid is minder rooskleurig. Want een maximum aan bescherming is noodzakelijk voor de kwijnende populatie veldleeuweriken. Samen met de tapuit en de wulp is dit een doelsoort waarvoor het gebied vier maanden wordt afgesloten. Dat is het wachten waard.

Noordhollands Duinreservaat

Ontdek zelf het Noordhollands Duinreservaat

Zin om het gebied te verkennen: de routekaart en de gps-track van de wandeling door het Noordhollands Duinreservaat vind je hier.

Kijk hier voor een overzicht van alle wandelingen die in Roots zijn verschenen.

Foto’s: Niels Kooyman

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...