De Schoorlse Duinen zijn voor Roots-redacteur Paul Böhre bekend terrein. Hij stippelde er een route uit waarlangs je weinig andere wandelaars tegenkomt, maar wel veel vogelsoorten. Ook biedt deze nieuwe Roots-wandeling unieke vergezichten vanaf de hoogste duinen van Nederland.
Het is nog vroeg in de morgen als ik begin aan de pittige klim over het Torenpad, naar het eerste uitzichtpunt van de dag, op maar liefst 54 meter hoogte. Het bos bestaat in dit binnenduindeel grotendeels uit loofbos, wat veel zangvogelsoorten aantrekt. Uit de kakafonie aan geluiden filter ik meteen al soorten als vink, koolmees, winterkoning en grote bonte specht. Maar ook zangvogels die net terugkomen uit het zuiden en zich uitbundig laten horen, zoals de zwartkop, tjiftjaf, fitis en grasmus. Tussen het geweld aan decibellen hoor ik ook de gekraagde roodstaart, een fraai gekleurde vogel die juist uitblinkt in onopvallend zingen: een liedje dat overal tussendoor sijpelt.

Havik en boomleeuwerik
Vanaf het eerste hoge uitkijkpunt is het vergezicht werkelijk fantastisch. In de verte zie ik zelfs de hoge toren van Landgoed Huize Glorie in Bergen aan Zee. Over de boomtoppen scheert rakelings een havik. Na de afdaling volgt een van de mooiste stukje heide in het gebied: de Waterbosvlakte. Boswachter Leon Kelder tipte om hier even te stoppen en op een bankje te gaan zitten om te genieten van de vele boomleeuweriken die het gebied rijk is. “Hun kenmerken ‘lu-lu-lu-lu’-geluid is in deze tijd van het jaar op zonnige dagen niet van de lucht. En zoek met je verrekijker ook naar boompiepers. Zij maken een opvallende zangvlucht tot hoog in de lucht en laten zich dan als een soort parachute vallen. Spectaculair!”

Langs de kuststrook
Langs het strand tussen De Kerf en paviljoen Paal 29 is altijd wat te beleven. Eind april, begin mei is de steltlopertrek op zijn hoogtepunt langs de kuststrook. Regelmatig zie je hier gemengde groepjes stelten langsvliegen: kanoeten, rosse grutto’s, zilverplevieren, allemaal op hun paasbest in zomerkleed. Boven de brekende golven klinkt de krakende roep van de spierwitte grote sterns.

Voorbij Paal 29 moet ik even stevig kracht zetten in het rulle zand. Het volgende doel is wederom een prachtig hoog uitkijkduin, nu over het Vogelmeer dat door de overvloedige regen van het afgelopen jaar een paar meter hoger staat. Boswachter Kelder: “Tegenwoordig brengen de exotische Canadese -en nijlganzen hier hun jongen groot, maar ook de veel kleinere (inheemse) dodaarzen. Je herkent ze aan hun hinnekende geluid.”
In het dennenbos, rond de laatste twee uitkijkpunten langs deze route, zoek ik naar een van de ‘vogelspecialiteiten’ van de Schoorlse Duinen: de kuifmees. Je vindt dit kleine vogeltje met zijn parmantige zwart-witte gestreepte kuifje gemakkelijk door zijn kenmerkende roep: een hoog biebertje. Hoe dat klinkt hoor je in onze podcast over de kuifmees:
Vanaf de uitkijktoren De Vier Trappen kijk je mijlenver Noord-Holland in, bij helder weer tot aan Den Helder. Maar het hoogste punt van de duinen moet dan nog komen: de Catrijpernok, met een hoogte van maar liefst 55,4 meter.

Wandelen Schoorlse Duinen: verken het zelf

In het meinummer van Roots vind je de 9 pagina’s tellende reportage (inclusief routekaart en – beschrijving). Wandel je de route liever via met gps of smartphone: download dan de gpx-track.
Meer wandelinspiratie
- Grensregio’s zijn vaak rijk aan natuur. Grenspark KempenBroek vormt daarop geen uitzondering met iconische soorten zoals edelhert, bever, spiegeldikkopje en boomkikker. Dompel je onder in de weelderige natuur aan de zuidgrens van Nederland.
- Wie een bergwandeling wil maken, reist meestal af naar de Alpen of de Pyreneeën. En voor een tocht door de woestijn moet je naar Afrika of het Midden-Oosten. Toch hoef je je paspoort niet in te pakken voor het avontuurlijke buitengevoel. Want met deze bijzonder wandelgids van Roots vind je ook in het vlakke en natte Nederland ‘bergen’ en ‘woestijnen’.
Foto’s: Marcel van Kammen