Vaalserberg: wandelen over het dak van Nederland

Daniël Mulder

2 februari 2023 .

collage Vaalserberg

Roots maakt een natuurommetje van bijna 5 kilometer over de hoogste berg van Nederland: de Vaalserberg. De winterse uitzichten maken gaandeweg plaats voor lentetaferelen.

Hoewel de lichte vorst zorgt voor wat berijpte bladeren, ijshaar en ijs op de regenplassen, ademt het bos ook een prille lentesfeer. De vogels doorbreken het winterse stilzwijgen en zingen uit volle borst. Het broeden laat nog wel even op zich wachten, maar de vogels stellen nu al hun territorium veilig.

Wandelaar op Vaalserberg
Een wandelstok gebruiken op de ruim 300 meter hoge Vaalserberg maakt de weg omhoog net iets prettiger.

Wandelen op de Vaalserberg in Limburg is dit: vanaf de eerste meters gaat het stevig bergop. Dat je hier vlak bij de grens met Duitsland bent bewijst een grenssteen uit 1340. Duitsland bestond toen nog niet; de grenssteen markeert de grens met de voormalige Vrije Rijksstad Aken. Onder de korstmossen schemert vaag het oude wapen, de adelaar.

Drielandenpunt Vaalserberg

Fraaie panorama’s vormen de rode draad van deze wandelrouteroute. Bij restaurant De Bokkerijder kijk je bijvoorbeeld op Aken met zijn vele kerktorens. Wil je maximaal genieten van de prachtige vergezichten over het heuvelland, beklim dan zeker de Wilhelminatoren. Ook leuk om te bekijken is het Drielandenpunt, het hoogste punt van Nederland. Een sobere grenspaal toont waar Nederland, België en Duitsland elkaar ontmoeten.

Drielandenpunt Vaalserberg

Het Drielandenpunt was van 1839 tot 1919 zelfs een ‘Vierlandenpunt’ met ministaatje Neutraal Moresnet. Een plaquette verklapt dat je hier op het hoogste punt van Nederland staat (322,5 meter boven NAP). Toch klopt ook dit niet helemaal. Een kleine tien jaar geleden is bij toeval ontdekt dat het hoogste punt eigenlijk 60 meter verderop ligt.

Eenmaal terug in het bos wandel je een heel stuk langs de Belgische grens. Het Vaalserbos is een gevarieerd bos en bestaat uit stukken oud loofbos, afgewisseld met plukjes naaldbos. Een jong berkenbos verraadt de plek van een voormalige kapvlakte. De bodem is arm, te herkennen aan de vele stukken vuursteen. Berken gedijen daar prima. Ook aan de Belgische zijde bevindt zich een kapvlakte, maar dan zonder jonge bomen, waardoor je wordt beloond met een prachtig vergezicht.

Uitzicht vanaf de Vaalserberg
Doorkijkjes vanuit het Vaalserbos op de omgeving.

Onderweg hoor je grote bonte spechten roffelen, afgewisseld door het zachtere geratel van de kleine bonte specht. Richting het westen geniet je steeds van nieuwe panorama’s op het gehucht Wolfhaag en de markante kerktoren van Vijlen in de verte. Grote gaten en bulten grond verraden een flinke dassenburcht in de helling naast het wandelpad. De vogels zingen onverminderd door in het februarizonnetje. De rijp is allang weer verdwenen, het lijkt wel lente…

Vaalserberg: wandel zelf dit ommetje

Heb je zin om zelf een kleine ‘bergwandeling’ te maken in Nederland? Wandel dan dit natuurommetje. De complete reportage en de wandelkaart met hotspots vind je in de nieuwe Roots van februari. De gps-track kun je hier bekijken en downloaden.

Meer leuke natuurwandelingen

  • In de ommelanden van Hengelo en Enschede ligt een verborgen coulisselandschap waarin het Lonnekermeer en Hof Espelo de hoofdrol opeisen. Roots stippelde er een verrassende én rustige winterwandeling uit. Zenmoment gegarandeerd.
  • Als je dan toch in Limburg bent, bezoek ook zeker de Brunssummerheide. Met dit natuurommetje van Roots loop je over oeroud en zuiver zand én je passeert het brongebied van de Roode Beek.
  • Bergen en heuvels: dit zijn de hoogste plekken per provincie.

Tekst en foto’s: Bob Luijks

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...