Roots wandelt maandelijks een natuurommetje. In een reportage in het septembernummer verkennen we het landschap rond het Wagenbroeksloopje en bezoeken het Waterpark Groote Beerze. De gps-track van de route is gratis te downloaden.
In het landelijk gebied ten noordoosten van het Brabantse Hapert heb je grote kans op het zien van reeën én ijsvogels, want de route gaat langs het Wagenbroeksloopje. Deze beek ontspringt op de hoger gelegen dekzandgronden in Hapert en vloeit uit in de Groote Beerze.
De wandelroute van 5,4 kilometer gaat ook door het Waterpark Groote Beerze. Waterschap De Dommel verhoogt hier de kwaliteit van gezuiverd rioolwater door stroming te realiseren, waardoor er meer zuurstof in het water komt. Ecologiseren heet dat. In dit gebied maak je in september ook kans op kuifeenden, wilde eenden en krakeenden.
Praktisch
Het Wagenbroeksloopje is niet gemarkeerd. Het startpunt is het kruispunt Oude Provincialeweg / Kerkstraat / De Voort in Hapert. Honden zijn toegestaan. In de Roots van september vind je een routekaartje. De routebeschrijving staat hieronder:
- Loop De Voort uit tot aan Tongerlolaan. Hier RD door het gras en over de loopplank naar de Rondweg (Provinciale Weg). Steek deze weg voorzichtig over, ga aan de overkant RA. Na 30 m LA over een trapje van keien over een sloot naar het einde van de doodlopende weg. RD en na 100 m LA langs de beek (Wagenbroeksloopje).
- Vlak voor de oude eik aan de overkant van het water het pad aan de linkerkant van het water vervolgen. Na 100 m LA richting wandelknooppunt 47. Doorlopen tot de geasfalteerde weg (Castersedijk). Oversteken en LA over het fietspad.
- Na 400 m, iets na huisnummer 22 aan de overkant van de Castersedijk, RA het waterzuiveringsgebied in. Volg het graspad tot het einde en ga met de weg mee naar links. Blijf het pad langs de Groote Beerze volgen tot aan de houten brug.
- Hier LA over het gecombineerde wandel/fietspad. Aan het einde RA tot aan het kruispunt met de N284. Oversteken en RD over de Oude Provincialeweg tot het eindpunt.
Meer leuke natuurommetjes
Wandel langs de hotspots van het Reestdal.
Vogels, kevers, vlinders, bijen en rupsen: het Drentse Mantingerzand laat het allemaal zien.
Foto header: Crista Castelijns