Wandel met deze Roots-route langs het ruim 50 jaar oude Lauwersmeer

Daniël Mulder

4 mei 2021 .

De Lauwerszee werd in mei 1969 afgesloten, het vormde de geboorte van het Lauwersmeer. Roots-redacteur Daniël Mulder wandelt ruim 50 jaar later langs de oevers van het Lauwersmeer en ontdekt dat de voormalige zeebodem barst van het leven: van zeearenden tot orchideeën.

Hoe kan het zo rustig zijn? Die vraag blijft rondzoemen, als een vasthoudende daas. Vanaf observatietoren Achter de Zwarten tuur en tuur ik over meigroen gras waarop honderden brandganzen rondscharrelen. In de verte schittert zon op water. Een kudde koniks beweegt traag op de grens van land en water. De hemel is hoog en gevuld met zuivere stilte en windveren.

Lauwersmeer

Konikpaarden in het Lauwersmeer.

Dit is de uiterste hoek van het Ballastplaatbos in het Lauwersmeer. Vanuit de bosrand klinkt het aanhoudende geroezemoes van vogelstemmen. Af en toe landt er een witte kwikstaart op een boom naast de uitkijktoren. Een kievit buitelt rondjes. Hier en daar gonst en zoemt al wat insectenleven, maar wandelaars zijn een zeldzaamheid.

Vogelaars uit alle landen

Een paar uur eerder stond ik met boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer bij een andere uitkijktoren, die ook Achter de Zwarten heet. Soortgelijk uitzicht. Leegte die niet verveelt. Geen mens te bekennen. Kloosterhuis: “Het mooie is dat het hier nooit echt druk is. Toch is het Lauwersmeer beroemd vanwege de vele vogels, er broeden hier meer dan honderd soorten. Vogelliefhebbers uit Finland, Groot-Brittannië, België, Duitsland en Frankrijk komen hier op bezoek.” Dan vrolijk: “Maar vandaag even niet… hé daar, een slechtvalk.”

Lauwersmeer

Gevlekte rietorchis

Het Ballastplaatbos is een aangelegd bos. Toch heb je niet het gevoel door een bosexperiment te wandelen, het voelt als een prettige Hollandse wildernis met talloze tinten groen. Veel wilgen en populieren vind je hier, net als fijne slingerpaadjes en graspaadjes met in de berm bloeiende orchideeën zoals de rietorchis. Op de een of andere manier voelt wandelen langs orchideeën altijd heel exotisch, het geeft een luxe wandelgevoel. “Juni is de beste maand voor orchideeën in het hele nationale park Lauwersmeer”, vertelt Kloosterhuis. “In totaal kun je hier, door het seizoen heen, twaalf soorten zien.”

Wandelen in vlinderhotspot Westerwolde

In de nieuwe Roots van mei vind je een uitgebreide reportage – met wandelkaart en routebeschrijving – over Westerwolde. Natuurfotograaf Edwin Giesbers fotografeerde het gebied voor Roots. Zin om dit gebied te ontdekken? Bestel dan het meinummer eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

Het Booze Wijf

Na de watersnoodramp van 1953 werd besloten dat de kustlijn van Nederland veiliger moest worden. Voor het Lauwerszeegebied waren er twee opties: ophoging van de dijk of afsluiting van de Lauwerszee, die als een zeearm op de grens van de provincie Groningen en Friesland lag. De ‘dependance’ van de Waddenzee werd op 23 mei 1969 (25 mei wordt ook wel als datum gehanteerd) afgesloten met een dijk en dat betekende het einde van een stuk zeldzame natuur waar zoet en zout water elkaar troffen: het estuarium.

Heb je zin om deze route bij het Lauwersmeer te wandelen? Bekijk hier de routekaart en download gratis de gps-track.

Meer natuurwandelingen van Roots

  • Roots heeft een nieuwe wandelgids gemaakt. In De mooiste landgoedwandelingen van Nederland vind je 16 wandelroutes en 4 landgoedommetjes over en langs de fraaiste landgoederen die ons land kent. Het is de meest recente gids in de succesvolle serie natuurwandelgidsen van Roots.
  • In het diepe zuiden van Limburg slingert de Gulp door een kleinschalig landschap, omzoomd door bloemrijke weiden. Zwerf met deze Roots-route over de steile paden van het Bovenste Bos en verken de oevers van het bergbeekje de Gulp.
  • Een overzicht van al onze natuurwandelingen en natuurommetjes vind je hier.

Foto’s: Marcel van Kammen.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...