Wandelblog: grote zilverreigers boven het lege Groningse groen

Daniël Mulder

5 februari 2021 .

zilverreigers

Roots-redacteur Daniël Mulder wandelt voor Roots overal in Nederland. Recent liep hij een route, die dit voorjaar in een nieuwe wandelgids verschijnt, rond de Groningse Fraeylemaborg. Wat opviel: veel grote zilverreigers.

Natuurbeheerders roepen regelmatig op om niet naar hun natuur te komen kijken: te druk. Met die gedachte reisde ik af naar Groningen. Preciezer: naar Slochteren. Nog preciezer: naar de Fraeylemaborg. Op maandagmorgen. Geen mens te bekennen natuurlijk. “Dat is in de weekenden wel anders hoor”, vertelt Gerard de Haan, die bij de Fraeylemaborg werkt. “Zelfs hier is het dan druk.”

Landgoed de Fraeylemaborg heeft aanlokkelijke paden. Langs vijvertjes en kunst, er is een uitzichtbult en in het voorjaar bloeien de stinsenplanten. Nu is het nog verstild. Lichte nevel, een zon die iets probeert. Het landgoed dobbert als een soort eiland tussen de zware Groningse kleiakkers. Ideale plek voor een veldleeuwerik, maar het blijft stil in de hemel.

zilverreigers

Landhuis Fraeylemaborg.

Van asfalt naar gras

Ik loop hier met een missie. Ik controleer of de route, die ik ooit zelf heb gemaakt, nog klopt. Deze route komt in een gids over wandelen rond landgoederen. Nu wordt er in Nederland veel geklust in de natuur, maar hier liggen alle paden nog op hun een plek. Sterker: er zijn zelfs nieuwe paden bijgekomen. Wandelpaadjes over gras langs water. Je wordt vanaf een asfaltweggetje zo de leegte in gestuurd.

zilverreigers

Foto: iStock

De afstand tussen  hemel en aarde is altijd groot in Groningen. Je gaat er rustiger van ademhalen. Leeg is die ruimte overigens niet. Vogels vullen die op. Met name zilverreigers. Dat zijn grote spierwitte reigers, net zo wit als de muren van de Fraeylemaborg. Door mijn aanwezigheid moet er geregeld een ‘grote zilver’ even opstijgen om verderop weer te landen. Zij hebben mij vaak eerder door dan andersom. Zelfs in dit lege land loeren er overal ogen naar je.

Opmars van zilverreigers

Sinds de eeuwwisseling is de grote zilverreiger bezig met een opmars. Ik krijg zo zoetjesaan de indruk dat ik vaker een grote zilverreiger zie dan een blauwe reiger. Een ecoloog die ik eens interviewde over zilverreigers zei: “Ze jagen op dezelfde prooien als blauwe reigers, maar de grote zilverreiger is meer een opportunist. En wanneer het echt koud wordt, zoeken ze een ander overwinteringsgebied terwijl de blauwe reiger dan blijft en het lastig krijgt. In de toekomst kan het maar zo gebeuren dat je meer grote zilverreigers in en weiland ziet dan blauwe reigers.”

Terwijl ik met de verrekijker de sierlijke vlucht van een zilverreiger volg, weet ik niet zo goed of ik daar iets van moet vinden.

Meer over wandelen & vogels

Meer wandelroutes vind je in het nieuwe februarinummer van Roots. Bestel deze eenvoudig online. Je krijgt het nummer dan zonder verzendkosten thuisgestuurd.

Foto’s: Bas Meelker

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...