De provincie Drenthe is een walhalla voor wandelaars. Je vindt er stilte, ruimte en grote natuurgebieden. Met deze wandelroutes door Drenthe ontdek je onder meer de beekjes van de Drentsche Aa en je wandelt langs het bolwerk van de tapuit.
Rond Norg: ouderwets rijke natuur
Het gemoedelijke plaatsje Norg is gebouwd op een complex van zandduinen dat na de laatste ijstijd ontstond. Hoog en droog. Je zou Norg met wat fantasie een eiland kunnen noemen. Het is namelijk omringd door waterlopen en zompige beekdalen. Tussen de Drentse dorpen Norg en Peest liggen het Noordsche Veld en de lager gelegen Peestermaden er bij zoals in grootmoeders tijd. De natuur is hier dan ook ouderwets rijk, met pinksterbloemen tot aan de horizon, rijen mierenhopen en de zeldzaam geworden klauwier.
Lees meer over deze verrassende wandeling door Drenthe of bekijk direct de wandelroute op de kaart.
Wandelen Drentsche Aa: in het spoor van beekjes
Talloze waterstroompjes vormen het beeklandschap van nationaal park Drentsche Aa. De natuur baadt er in stilte, maar ooit was dit de Randstad van de prehistorie. Bij hunebedden, in hooilanden en langs meanderende loopjes vind je flarden van een rijk verleden. Met de ruim 14 km tellende wandelroute van Roots ontdek je het allemaal.
Lees het wandelblog dat Roots-redacteur Daniël Mulder schreef over de Drentsche Aa of bekijk direct de wandelroute.
Wandelen Drenthe: oerlandschap Holtingerveld
De provincie Drenthe prijst het Holtingerveld aan als oerlandschap, dat is gekneed door ijs en oorlog. Roots verkent dit uitgestrekte gebied over prehistorische stuifduinen en stuit daarbij op het grootste bombardement ooit; het leverde uiteindelijk een natuurexplosie op…
Lees meer over deze wandelroute door Drenthe of bekijk direct de wandelroute op de kaart.
Nog 5 mooi wandelroutes door Drenthe
- Ga op zoek naar kraanvogels in het Fochteloërveen.
- Nationaal park het Dwingelderveld is Drenthe in een notendop.
- Struin 6 km door de leegte van het Bargerveen. De route is gemarkeerd.
- In het Drents-Friese Wold ligt een groot stuifzandgebied: het Aekingerzand. Het is het laatste binnenlandse bolwerk van de tapuit in Nederland.
- De bossen van het Drentse Grolloo dingen mee naar de trofee ‘dunbevolktste gebied van Nederland’. Voordeel van deze rust: de kans op het zien van wild is groot.
Foto bovenaan: Niels Kooyman