Een klein bultje heet in Overijssel meestal een belt, maar een flinke heuvel noemen ze hier met enige overmoed een berg. Rondom Markelo liggen een paar prachtige exemplaren. Je verkent ze tijdens deze wandeling, die grotendeels over het indrukwekkende landgoed Weldam loopt.
Al een beetje getraind zo vroeg in het jaar? Dat komt goed uit, want tijdens deze tocht beklim je drie bergen rondom Markelo: de Markelose Berg, de Hulpe en de Herikerberg. Nou ja, een echte klimgeit hoef je niet te zijn, want de toppen van de eerste twee liggen op slechts 40 meter en de derde blijft steken op 47 meter.
Ze zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd als gevolg van het ijs dat de grond opzij duwde. Kortom, je zet je voeten neer op honderdduizenden jaren geschiedenis. Leem werd gevormd, beekjes en rivieren zetten sediment af in de dalen, natte veengebiedjes ontstonden, zand daalde neer op hogere plekken, enzovoorts. Al die lagen vormen nu het canvas waarop de begroeiing tegenwoordig gebaseerd is.
Landgoed Weldam
Een groot deel van de wandeling loop je over het Landgoed Weldam, dat gelieerd is aan het gelijknamige kasteel zo’n tien kilometer verderop. Sinds kort is de 30-jarige Charlotte Gräfin zu Solms-Sonnenwalde samen met haar echtgenoot Carl de bewoonster van het kasteel en draagt zij de verantwoordelijkheid voor het landgoed nadat haar vader overleed. “Al ben ik hier opgegroeid, deze taak is heel bijzonder en nieuw voor me. Elke dag leer ik weer wat nieuws. Gelukkig heb ik erg veel steun aan onze rentmeester”, vertelt ze.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Jan Zandvoort was rentmeester tot hij recent met pensioen ging. Hij werkte ruim veertig jaar voor de familie. Hij weet dan ook veel over het beheer en over de geschiedenis. “De eerste vermelding gaat terug tot de dertiende eeuw, toen de landheren in deze streek onder de vlag van de bisschop van Utrecht opereerden. Ene Godefriedus de Gore – wat slaat op de plaatsnaam Goor – werd door de bisschop in 1328 wegens wangedrag aan de kant gezet en Hendrik van Weldamme nam zijn plaats in als kasteelheer. In 1389 gaf Walter van den Weldam het landgoed in onderpand aan zijn schoonzoon. Het landgoed behoort dus al eeuwenlang bij dezelfde familie, vaak vererfd via de vrouwelijke lijn.”
Wandelen Markelo: op de grens van Twente en Salland
Met een oppervlakte van bijna 17 km2 is Weldam zelfs een van de grootste landgoederen van Oost-Nederland. Het gebied is beslist niet aaneengesloten, maar de percelen van de Herikerberg en het gebied rondom kasteel Weldam lopen wel nagenoeg in elkaar over. Deze 13 km lange wandeling van Roots loopt voor een flink deel over het landgoed en voert je over de grens van Twente en Salland.
Het hele verhaal dat journalist Monique van Klaveren schreef, lees je in het februarinummer van Roots. Bekijk de routekaart alvast online en download gelijk de gratis gps-track van de wandelroute rond Markelo.
Meer inspiratie voor natuurwandelroutes
- 5 mooie wandelroutes om winternatuur te beleven.
- Over de vogelboulevard van de Oostvaardersplassen.
- Dit zijn 8 fijne natuurwandelroutes in Drenthe.
Tekst Monique van Klaveren Foto’s Ernst Kremers