Wandelen Noorbeek: in het spoor van een bergbeek

Daniël Mulder

27 september 2024 .

Uitzicht landschap rond de Noorbeek

De Noor is maar een klein stroompje, maar drukt zijn stempel toch groots op het landschap van Zuid-Limburg. Van borrelend water tot fijne vergezichten en meerdere kastelen, deze nieuwe wandeling heeft het allemaal. Extra leuk: je wandelt afwisselend door Nederland en België.

Bij het verlaten van het Limburgse dorpje Mheer laat het beekje Noor (ook wel Noorbeek genoemd) nog even op zich wachten. Wel word je meteen getrakteerd op een onvervalst uitzicht over het Limburgse heuvellandschap. Na een volgend spectaculair uitzicht over het dorp Noorbeek zet je de afdaling in en beland je in natuurgebied de Noorbeemden. Links maken zwarte elzen duidelijk dat je in het natte beekdal wandelt. De Noor ontspringt even verderop, in het buurtschap Wesch.

wandelaar in natuurgebied Noorbeemden
De Noor is de enige beek die van Nederland naar België stroomt. Het beekje is maar drie kilometer lang, waarvan slechts één kilometer door Nederland voert.

Van sloot naar woeste bergbeek

Hoewel van het kaliber sloot, bezorgt het kleine stroompje terreinbeheerder Natuurmonumenten toch de nodige hoofdbrekens. “Het klimaat verandert. Wanneer het regent, valt er veel regen in een kort tijdsbestek”, vertelt vertelt Guido Franck, coördinator natuurbeheer bij Natuurmonumenten. “Door de verharde wegen en huizen, maar ook grootschalige akkers, krijgt het water geen kans om in de bodem te zakken. Het belandt allemaal veel te snel in de Noor, die op dat moment het karakter krijgt van een woeste bergbeek. Daardoor spoelt de beekbodem weg en de Noor komt daardoor steeds dieper te liggen.”

Noorbeek vanuit de lucht
De Noorbeek is zo diep in het landschap gesleten, dat hij door een harde laag kalksteen dreigt te breken en dan kan de beek geheel ondergronds verdwijnen. Daarom is Natuurmonumenten gestart met het verondiepen van delen van de beek.

Franck: “Het unieke van het Noordal zijn de kalktufbronnen. Er borrelt dus kalkrijk grondwater op. Nu de beek steeds dieper komt te liggen, kan het grondwater het maaiveld niet meer bereiken. Het water verdwijnt rechtstreeks in de beek. Onze waardevolle graslanden met onder andere slanke sleutelbloem, dotterbloem, knolsteenbreek, orchideeën en reuzenpaardenstaart zijn daarvan de dupe. Deze laatste twee zijn inmiddels bijna uit het gebied verdwenen.”

Romantisch kasteel

Het landschap van de Noorbeemden ademt de sfeer van vervlogen tijden. Op de perceelgrenzen groeien gemengde struweelhagen. Ook de steilranden, graften, zijn begroeid. De meidoorns zorgen met hun rijpe bessen voor rode toefjes tussen het groen, afgewisseld door de zilveren glans van de pluizen van bosrank. Met iedere stap win je aan hoogte en groeit het weidse uitzicht. Een holle weg door een bosje brengt je weer terug in het dal van de Noor.

Voor je pronkt het markante witte gebouw Molenhoeve, een voormalige watermolen die hoort bij Landgoed Altenbroek. Het romantisch aandoende witte kasteel stamt uit de achttiende eeuw, maar is sindsdien vele malen verbouwd. Tegenwoordig zit er een hotel in. Direct na het kasteel voert het pad weer stevig omhoog en loop je langs diverse oude fruitbomen met daarin maretak. Dwars door de weilanden met nieuwsgierige koeien bereik je de Noor en volg je deze een kort stukje. Het blijft verwonderlijk dat zo’n klein stroompje het landschap zo krachtig heeft vormgegeven.

Wandelen Noorbeek: uitzicht natuurgebied Noorbeemden

Wandelen Noorbeek

Heb je zin om zelf deze grenswandeling (10,9 of 13,3 km) rond het beekje de Noor te wandelen? Download dan onze gps-track en bekijk alvast de route op de kaart. Op onze website vind je nog veel meer wandelingen in Nederland. De complete reportage (inclusief een wandelkaart en een routebeschrijving) vind je in de nieuwe Roots van oktober 2024.

Wandelkaart Noorbeek
Detail van de wandelkaart uit Roots.

Meer wandelnieuws

  • Heb je de smaak te pakken van wandelen in Zuid-Limburg? Geniet van meer adembenemende uitzichten en laat je verrassen door de schitterende natuur met deze 9 mooie natuurwandelingen.
  • Rivieren wandelen ook: in de loop van de geschiedenis hebben onder andere de Rijn en de Waal herhaaldelijk hun loop verlegd. Dat resulteert rond Pannerden in een bijzonder ‘strangenlandschap’, vol vochtminnende vegetatie – van grote centaurie tot late guldenroede. Verken het gebied met onze wandelroute.
  • In De mooiste STILTEWANDELINGEN van Nederland vind je 16 prachtige wandelroutes door stiltegebieden en stille natuurterreinen, waar de natuur, ontspanning en bezinning centraal staan. Van de Wadden tot Limburg en van de kust tot aan bos en heide: wie met deze gids op pad gaat kan ook in het drukke Nederland ontspannen en stilte ervaren.

Tekst en foto’s: Bob Luijks

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...