Bij narcissen denk je aan vrolijke lentebrengers in de tuin, op oude landgoederen of in de Keukenhof. In het grensgebied van België en Duitsland komen narcissen echter in het wild voor. Je wandelt er tussen miljoenen bloemen die in april het landschap op spectaculaire wijze geel kleuren. Roots stippelde een wandelroute uit door het bolwerk van de wilde narcis.
Vanaf de parkeerplaats klinkt onafgebroken het ruisende water van de Perlenbach. Dit rustgevende geluid van de rivier bezorgt je direct een buitenlandgevoel en begeleidt je een groot deel van de wandelroute. Ook het pad draagt bij aan de beleving: avontuurlijk ongelijk over stenen en boomwortels met daartussen witte klaverzuring. Lang duurt de kennismaking met de Perlenbach niet; nog voor een brug duikt de route een smal bergpad in. Je loopt nu langs de Fuhrtsbach.
De Fuhrtsbach is het kleine zusje van de Perlenbach, maar daarmee niet minder fraai. Je ziet hier onder andere het zeldzame rood peperboompje, toefjes geel van de dotterbloemen, een enkele pinksterbloem en het onopvallende paarbladig goudveil. Het smalle pad wringt zich door een mosrijk naaldbos. Zodra de naaldbomen plaats maken voor loofbomen of voldoende licht toelaten, zijn daar meteen de eerste narcissen.
Perlenbachtal is bolwerk van de wilde narcis
Met de steile helling vol op de middagzon, warmt het hier lekker snel op. Hiervan profiteren de bloemen direct; ze bloeien hier als eerste. De gehele maand april en het begin van mei kun je daarom langs deze route narcissen zien, evenals bosanemonen. Het hoogtepunt van de narcissenbloei ligt echter in de tweede helft van april, wanneer ook de bloemen op de koelere plekken verschijnen.
Een steil pad brengt je verderop weer naar de dalbodem van de Perlenbach. De beek dankt zijn naam aan de aanwezige parelmossels. Hier staan de graslanden vol narcissen. Door de hoge ligging bloeien de narcissen bijna een maand later dan bijvoorbeeld in de eigen tuin. De bloemen zijn lichtgeel met een diepgele trompet. Afhankelijk van de standplaats worden de narcissen ongeveer 30 centimeter hoog. Na een late vorst, hier niet ongebruikelijk, hangen de stelen slap, maar zodra de zon de bloemen verwarmt, richten ze zich weer op. De bloemen volgen de hele dag de zon.
Oeroud landschap
Het landschap met zijn ontelbare bloemen oogt lieflijk. Toch vormen brute geologische krachten de basis van dit landschap. Toen de tektonische plaat waarop het Afrikaanse continent ligt 30 miljoen jaar geleden op de Euraziatische plaat botste, ontstonden de Alpen en vormde zich het huidige laaggebergte van de Ardennen-Eifel. Nog altijd groeien de heuvels met ongeveer een centimeter per jaar.
De ondergrond bestaat uit hard gesteente. Omdat het regenwater maar moeilijk weg kan zakken, zijn onder andere de nabijgelegen Hoge Venen ontstaan. Ook langs het pad is dit goed te zien: links het Perlenbachtal met zijn graslanden en broekbossen, rechts vaak een steile helling met hier en daar rotsen. Het water sijpelt op enkele plekken uit de bodem waar dan een veelzijdige wereld van veenmossen groeit. En verder natuurlijk veel wilde narcissen.
Heb je zin om deze route te wandelen?
De gratis gps-track van deze route kun je opvragen bij Roots via daniel.mulder@roularta.nl.
Meer wandelinspiratie
- Exotisch maar toch dichtbij: de Marker Wadden. Wandel zelf dit ommetje met Roots.
- Wandelen op Terschelling is beslist een goed idee: verken de prachtige natuur van de Noordsvaarder en het Noordzeestrand en geniet onderweg op hoge duintoppen van adembenemende uitzichten. Met Roots-arrangement!
- Natuurpark Viroin-Hermeton ligt in een wat onbekender hoekje van de Belgische Ardennen. Het heeft unieke flora en fauna en maar liefst 724 km aan wandelpaden.
Tekst en foto’s: Bob Luijks