Wandelen over verlaten stranden, opwarmen in een fijn strandpaviljoen. Ook ’s winters is Vlieland heerlijk om te verblijven. Eén van onze favoriete adresjes is strandpaviljoen ‘t Badhuys – met strand en branding aan de ene, bos en duin aan de andere kant. En vogels overal. Maar Vlieland heeft nog zoveel meer, Roots tipt fijne uitjes en adresjes.
Strandpaviljoen ’t Badhuys
Soms zijn er van die dingen waar je altijd van op aan kunt. Strandpaviljoen ’t Badhuys op het Noordzeestrand van Vlieland is er zo’n ding. Zomer en winter en de seizoenen daartussen: ’t Badhuys is open. ’s Zomers kun je er al om 9.00 uur voor je ontbijt terecht, in de winter pas vanaf 10.00 uur, maar jaarrond is de keuken tot ver in de avond open. En op elk uur van de dag zit je er goed. Het is een joekel van een strandpaviljoen, maar wat zit je er knus in de halfronde zitjes bij een van de vuurtjes of bij het raam met zicht op strand, branding en de eindeloze zee.
Op de arme zandgrond van Vlieland is geen landbouw mogelijk, dus veel lokale producten heeft het eiland niet. Maar wát er is, wordt met trots in ’t Badhuys geserveerd: een kaasplankje met zeewierkaas uit de Kaasbunker, van alles met cranberry’s en de nagelnieuwe biertjes van Fortuna. Ruime vegetarische keus en superfijne foccacia’s.
Badweg 6, Oost-Vlieland; badhuys.com.
Wandelen: wil je over het strand of meer beschut?
Natuurlijk maak je een strandwandeling als je op Vlieland bent. Heel simpel: bij ’t Badhuys kun je links of rechts. Rechtsaf loop je ‘de Noordoosthoek om’, ook onder Vlielanders een geliefd ommetje. Met als extra: mooi zicht op Terschelling. Via jachthaven, dorp en Badweg is het circa acht kilometer. Wil je korter, dan kun je overal de duinen doorsteken en via camping en bos terug.
Een beschutter alternatief en mooi met de herfstkleuren is de groenepaaltjesroute (6,5 km) Vuurboetsduin-Torenvijver door bos, langs duin en wad. Startpunt: aan de westkant van het dorp aan de voet van de trap naar de vuurtoren.
De (korte) Vlielander vuurtoren
Twee seconden aan, twee seconden uit. Daar is de Vlielander vuurtoren in het donker aan te herkennen. Bij daglicht valt vooral zijn geringe hoogte op, deze toren meet maar 18 meter. Dankzij de 40 meter van het Vuurboetsduin (het hoogste duin van de Waddeneilanden) waar hij boven op staat, is hij toch van verre te zien. Als de groen-witte Vlielander vlag wappert, is de vuurtoren open. Het uitzicht over eiland, wad en Noordzee is subliem. Check vlieland.net voor de data voor bezichtigingen.
Kaas uit de bunker
Hij houdt van kaas en van experimenteren en vlak bij huis groeien onwaarschijnlijke hoeveelheden zeewier. Appeltjeeitje voor Nils Koster, die een eilander zeewierkaas ontwikkelde. In de voormalige bunker uit WO II naast de vuurtoren vond hij de ideale plaats om de kazen te laten rijpen. Hij organiseert er workshops en proeverijen en verkoopt er zijn biologische kazen; naast de Zeewierkaas ook Bunkerkaas en Bunker Blauw.
zeewierkaas.nl
Naar het Drenkelingenhuisje
In het weekend, als Defensie er niet oefent, kun je over de Vliehors naar het Drenkelingenhuisje lopen – zeven kilometer heen en zeven terug over de grootste zandvlakte van Noordwest Europa. Een alternatief is een tochtje met de Vliehors Expres, dat je ook toegang biedt ín het huisje. Bovendien neemt de Expres je ook nog mee naar de uiterste westpunt van het eiland, waar je Texel bijna kunt aanraken.
Onderweg zie je vrijwel zeker zeehonden aan de waterrand liggen en honderd procent zeker duizenden vogels, in deze tijd van het jaar vooral zeemeeuwen en grote mantelmeeuwen. In het Drenkelingenhuisje, dat er al ruim een eeuw staat, is een klein juttersmuseum boordevol verhalen.
Bier uit de duinen
Op Vlieland vind je ook Fortuna Vlieland: brouwerij, proeflokaal, expositieruimte en bioscoop/theaterzaal. Het water voor de Fortunabiertjes Duin Blond, Wad Donker en Island Ale komt rechtstreeks uit de duinen. Rozenbottels, cranberry’s, zeewier, duindoorn, duizendblad: brouwer Bojan Bajic gebruikt alle ingrediënten die het eiland biedt. Hij laat een glazen pot zien met honingklaver. “Voor 2.000 liter bier heb ik maar 100 gram nodig om een echte Vlielander smaak te krijgen.”
Mooi is ook het kapelletje van de heilige Nicolaas, beschermheilige van zeelui en ambachtslieden.
fortunavlieland.nl
Zeegezichten van Betzy
De Noorse kunstenares Betzy Berg (18501922) schilderde het liefst zeegezichten. Geen toeval dus dat zij op Vlieland strandde. Museum Tromp’s Huys, in het oudste pand van het eiland, toont haar werken. De tuin is teruggebracht naar hoe hij rond 1900 geweest zou kunnen zijn, met kippenhok, kruidenhof en verfplanten. Vanuit het hooggelegen atelier schilderde Betzy, leerling van Hendrik Willem Mesdag, de Waddenzee. Op de bovenverdieping draait een prachtige ‘stomme’ film (25 min.) over het Vlieland van de jaren 30.
Trompshuys.nl
Vogelboulevard
In november komen de rotganzen massaal terug. In en rond Kroon’s Polder zitten pijlstaarten, smienten en steltlopers, en ze zijn met veel. Het Boswachterspad Posthuiswad Kroon’s Polder (7,5 km) is als een vogelboulevard. Of ga via De Noordwester mee met een excursie.
Staatsbosbeheer.nl
De snelste vlieger broedt ook op Vlieland
Meestal broeden ze in hoogspanningsmasten of op gebouwen, tot midden in de stad. Zoals torenhoog, op de 15e verdieping van een Van der Valk-hotel in Houten. Op Vlieland bouwde in 2019 een paartje slechtvalken hun nest in het helmgras van de Vliehors en bracht er vier jongen groot.
Het is een spectaculair gezicht als een slechtvalk een groep bonte strandlopers of kanoeten aanvalt. In duikvlucht kan hij een snelheid van meer dan 300 kilometer per uur bereiken, daarmee is hij de snelste vogel ter wereld. De slechtvalken van de Vliehors grepen in de weekenden – als de wedstrijdduiven overkomen – liever een duifje, daar zit meer vlees aan dan aan een strandlopertje.
4x ook leuk op Vlieland
- De mooiste Vlielandsouvenirs jut je in de Reddingbootschuur. Femke Huijboom verkoopt er kunst van Vlielanders, badgasten en wie zich maar door het eilandleven heeft laten inspireren. Met het accent op het blauw van zee en lucht.
- Het heet informatiecentrum, maar die naam doet geen recht aan het spannende labyrint dat De Noordwester is. Met zeeaquarium, potvisskelet, vondsten van wrakduikers, jutterszolder en natuurlijk ruim aandacht voor de waddennatuur. Ook veel excursiemogelijkheden.
- In eetcafé ’t Praethuys werden veel scènes opgenomen van de tv-serie Dokter Deen, over de eilander huisarts die echt dokter Deen heet. Dit lekkere stekkie hoort bij Hotel de Wadden. Als je er wilt slapen: boek een van de kamers met zeezicht!
- Wakker worden met het geluid van de branding en de geur van het bos kan in een van de Boshuisjes.
Kijk voor meer info over Vlieland en de andere eilanden op wadtodo.nl.
Let op
Niet alles op Vlieland draait 365 dagen per jaar. Check de betreffende websites of vlieland.net.
Meer Wadden
- Zo aan het eind van de winter organiseren Roots en Podium Vlieland Filmfestival Naar de Wildernis – met prachtige natuurfilms. De editie van 2023 is van 3 tot en met 10 maart. Hij is wellicht al volgeboekt, maar wie weet is of komt er nog een plekje vrij.
- Altijd al een keer vogels willen leren kijken? En liefst op een eiland, zoals Texel? Ga dan van 21 t/m 23 april 2023 mee met een Roots vogelweekend op Texel. Vogelkenner Klaas de Jong en redacteur Paul Böhre laten je de mooiste vogels zien en horen. Met 100% blauwborstgarantie!
- Waddenliefhebber Gemma Venhuizen zette in 2022 voor het eerst voet aan wal op het Duitse eiland Borkum, dat bereikbaar is met de boot vanuit de Eemshaven. Lees hier haar reportage over Borkum – het zesde waddeneiland.
Tekst: Annemarie Bergfeld Foto bovenaan: Laurence Delderfield