In de ommelanden van Hengelo en Enschede ligt een verborgen coulisselandschap waarin het Lonnekermeer en Hof Espelo de hoofdrol opeisen. Roots stippelde er een verrassende én rustige winterwandeling uit. Zenmoment gegarandeerd.
Dankzij een tintelende winternacht hangt er een spookachtige blauwe waas over het Lonnekermeer bij het Overijsselse Hengelo. Hoog in de lucht gakken ganzen, al het andere geluid lijkt vastgevroren aan de struiken, de bomen en het gras. Het Twentse winterlandschap zindert in het jonge ochtendlicht.
Aan de oevers kleeft ijs van één nacht oud en op het wateroppervlak van het Lonnekermeer weerspiegelen bomen die aan de overzijde op de oever staan. Het lijkt of het spiegelbeeld zit vastgevroren op het water. Verderop dobberen een stel eenden. Roerloze, donkere lijfjes, pas met de verrekijker komen ze tot leven. Slobeenden en na wat spieken in een vogelboek ook nog krakeend en wintertaling.
IJstijdenlandschap
Deze Roots-wandeling gaat door de ommelanden van Enschede en Hengelo. Je loopt hier door een ijstijdenlandschap. Zo’n 150.000 jaar geleden is het ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd toen onvoorstelbare trage krachten van schuivend ijs het land een nieuw uiterlijk gaven. Daardoor ligt het Lonnekermeer nu op de rand van de stuwwal van Oldenzaal en nog altijd zijn vanaf de wandelpaden de beekjes te zien die van de stuwwal stromen.
Goede wandelroutes hebben scharnierpunten: kantelmomenten die je laten verbazen. Je ervaart zo’n moment wanneer het Lonnekermeer uit zicht is geraakt en de route ineens een metamorfose ondergaat: brede zandpaden worden kleine kronkelpaadjes. Je wandelt nu door een gebied met de passende naam De Wildernis. Zonlicht valt in dunne strepen op de bosbodem en het is alsof je bent opgeslokt door de natuur.
Hof van Espelo
Hof Espelo is het volgende kantelpunt. Vanuit het bos beland je in een coulisselandschap met weilanden, heggen, doorkijkjes, boerderijen en bosjes. De wortels van dit landgoed gaan ruim achthonderd jaar terug, tot 28 mei 1215 om precies te zijn.
Op die datum bevestigt paus Innocentius III dat het kapittel van Sint Pieter in Utrecht eigenaar is van Hof Espelo. In 1770 verkocht de kerk haar eigendom en tegenwoordig wordt het landgoed beheerd door Landschap Overijssel. Stap hier beslist even van de route af om rond te lopen over het landgoed. Bezoek zeker ook het voormalige koetshuis van Hof Espelo, de route komt er min of meer langs en op bepaalde dagen is het koetshuis ook open.
Dé verrassing onderweg is een paadje langs de Eschbeek, een van de vele beekjes hier. Deze beek speelde in het verleden een belangrijke rol op het landgoed: er stond een watermolen en de beek voerde water aan voor de visvijvers. Het mooie is: je loopt hier min of meer op de beekoever en zo volg je de kronkellijnen van de beek door het bos.
Heb je zin om deze wandelroute te lopen? Bekijk hier de kaart en download de gratis gps-track van de wandeling.
Meer natuurwandelingen van Roots
- De provincie Drenthe prijst het Holtingerveld aan als oerlandschap, gekneed door oorlog en ijs. Verken dit uitgestrekte gebied en struin over prehistorische stuifduinen en de Havelterberg met deze wandelroute van Roots.
- De Strijbeekse Heide heeft dankzij diverse vennen iets schilderachtigs. Als extraatje wandel je met deze nieuwe Roots-route ook nog langs twee landgoederen.
Roots december/januari
Wat je allemaal leest in de extra dikke Roots december/januari:
- Vogels op trektocht voor hun favoriete snack: rijpe bessen
- Het heelal door de James Webb Space Telescope
- Winterwandeling rond de Strijbeekse Heide (+routekaart)
- Natuurommetje door de Stille Kern
- In de ban van de mol
- De 12 meest bijzondere waarnemingen in 2022
- 5 topspots voor goudhaantjes
- Getest: de populairste potjes vogelpindakaas
En nog veel meer. Bestel deze extra dikke Roots makkelijk en snel via de webshop (je betaalt binnen Nederland geen verzendkosten).
Foto’s en video: Ernst Kremers