Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoe voorkom je op warme dagen een zonnesteek tijdens het wandelen? Wandel-redacteur Daniël Mulder geeft antwoord.
In de zomer kan het goed warm zijn tijdens een wandelroute. Zeker wanneer je in open terrein wandelt, zoals heidegebieden, polderlandschappen of in de duinen. Hoe ga je tijdens een lange wandeltocht om met hitte en zon?
Volgens de website thuisarts.nl ontstaat een zonnesteek doordat je door de hitte meer vocht verliest dan je binnenkrijgt. En als je wandelt wordt de temperatuur van het lichaam ook nog eens hoger en de huid kan dan de extra warmte niet goed afvoeren door het vochtgebrek. Resultaat: hoofdpijn, misselijk, bleek en duizelig. De oplossing is simpel: rust zo snel mogelijk uit in de schaduw en drink water of een sportdrank.
Voorkom een zonnesteek
Gelukkig kun je een zonnesteek kun je redelijk goed voorkomen. Draag bijvoorbeeld luchtige en dunne kleding, draag een pet of hoed en drink voldoende onderweg. Smeer ook je huid goed in met zonnebrandcrème. En neem voldoende pauzes, het liefst in de schaduw als dat kan. Tot slot: als de lengte van de route het toestaat, vermijd de warmste uren van de dag.
Nog 2 praktische berichten over wandelen
- Elke maand publiceren we in Roots wandelingen die je ook met een gps-toestel of een smartphone heel makkelijk kunt nalopen. Maar wat is een gps-toestel eigenlijk en hoe werkt het? En hoe kun je via een digitale kaart door de natuur struinen? Roots vertelt je alles over wandelen met een gps.
- Op een warme zomerdag kun je tijdens een wandeling door de natuur worden overvallen door onweer en bliksem. Wat moet je ook alweer doen bij onweer wanneer je niet kunt schuilen in een huis of auto? Roots geeft tips.
Foto bovenaan: Getty Images