Eekhoorns fotograferen, daar is het nu de beste tijd voor. De herfst is een drukke tijd voor eekhoorns. Ze zijn dan bezig een wintervoorraad aan te leggen. De kans om ze tegen te komen tijdens hun voedseltransporten is vrij groot. De beste tijd van de dag is ’s ochtends vroeg of laat in de middag.
De eekhoorn is vanwege zijn schattige uiterlijk één van de meest gefotografeerde dieren. Essentieel voor de eekhoorn is de pluimstaart. Het dier gebruikt deze staart voor het bewaren van zijn evenwicht tijdens de acrobatische klimpartijen in bomen. Als de eekhoorn stilzit ligt de staart in een fraaie krul over de rug. In de winter zijn er duidelijke oorpluimen te zien, deze verdwijnen grotendeels in de zomer. De oranjebruine vachtkleur verandert in de winter en wordt grijzig bruin. De wit of crème gekleurde borst is het hele jaar gelijk. Nog meer opvallende kenmerken: de lange scherpe nagels (ook handig bij het klauteren) en de voorpoten die veel korter zijn dan de achterpoten. Mannetjes en vrouwtjes zijn beide tussen de 21 en 28 centimeter lang. Dat is zonder staart gerekend, uitgerold kan die wel 22 centimeter lang zijn.
Eekhoorns fotograferen, de beste plekken
Je vindt eekhoorns vooral in oudere bossen in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord Brabant en Limburg. Tussen de fraaie herfstkleuren van het bos is eekhoorns fotograferen extra aantrekkelijk! Ook in de duinen komen eekhoorns voor. En als er voldoende voedsel en beschutting is, kun je ze ook in parken en tuinen tegenkomen. In België komen de meeste eekhoorns voor in de grote naaldbossen in de provincies Antwerpen en Noord-Limburg. In zeer vochtige bossen of bossen met veel populieren zul je ze niet tegenkomen. Verder heb je in bungalowparken een grote kans op eekhoorns, dat komt doordat er op die plekken vaak gevoerd wordt.
Twee hulpjes bij het opsporen: vind je aangevreten sparren- of dennenappels op de grond, dan zijn er waarschijnlijk eekhoorns in de buurt. En zie je veel gaaien langsvliegen dan zijn de eekhoorns ook nooit ver. Gaaien eten nagenoeg hetzelfde als eekhoorns.
Hoe fotografeer je ze?
Een telelens is je beste hulp bij het fotograferen van eekhoorns. Bij voorkeur 300 millimeter of meer. Een telezoomlens is extra handig, omdat de diertjes zich snel verplaatsen heb je veel verschillende afstanden te overbruggen. Omdat het beweeglijke dieren zijn, kun je het beste een korte sluitertijd gebruiken. Maar omdat er in bossen doorgaans minder licht is, zul je daarnaast dus een wat lagere diafragmawaarde moeten kiezen. Een bijkomend voordeel hierbij is dat de omgeving dan mooi onscherp kan worden en dus niet afleidt.
Foto: Erik Willaert
De pluimen zijn goed zichtbaar! Foto: Mignon van den Wittenboer
Meer eekhoorns in tekst en beeld
De 10 allermooiste eekhoornfoto’s. Gemaakt door lezers van Roots!
Oogcontact met een eekhoorn.
Houdt de eekhoorn een winterslaap?
Ook grondeekhoorns zijn een fantastisch foto-onderwerp in de herfst. Foto: Loes Belovics
Waar kun je grondeekhoorns fotograferen?
Foto bovenaan: Erik Willaert