Op de Veluwe zijn de burlende edelherten weer te horen en te zien! Heb je ook zo’n zin om dit te fotograferen? Fotograaf Kees Verheyen vertelt hoe hij het aanpakt. En we geven extra tips!
Kun je vertellen hoe deze foto tot stand is gekomen?
“Deze foto van een burlend edelhert is genomen op de Hoge Veluwe, aan de Wildbaan, in de bronstperiode, in de tweede helft van september. Het ritueel is dat de boswachter om 17:15 uur appels over het veld strooit. De rand van de heide is dan bezaaid met honderd fotografen en evenzoveel statieven. Als je vroeg gekomen bent, kun je je auto achteruit inparkeren zodat je vanuit de geopende achterklep kunt fotograferen; of zitten wachten en wat eten en drinken. Wellicht een banale setting, in scène gezet; maar laten we eerlijk zijn: daar liggen vaak de beste kansen om een goede opname te maken en soms zelfs onderscheidend te zijn. Volgens mij kunnen spontane én geënsceneerde foto’s van burlende edelherten verrassen.”
Kun je iets vertellen het onderwerp van deze foto?
“Dit is de leider van deze roedel op dit veld; het plaatshert. Het sterkste hert en daarom een tijdelijke leider die in een gevecht van zijn troon gestoten kan worden. Een 14-ender. 14 Enden aan een gewei wil zeggen 7 takken aan beide kanten van het gewei. Het aantal enden aan een gewei zegt overigens niets over de leeftijd. Het gewei kan steeds groter en zwaarder worden tot aan het twaalfde jaar maar behoudt altijd dezelfde basisvorm. De zwaarte van het gewei is een goede afspiegeling van de voedselkwaliteit in het leefgebied. Dat is logisch: elk jaar 4 tot 10 kilo bot aanmaken voor de opbouw van een nieuw gewei kost veel energie. Op de foto zie je in het gewei “baantjes ”in de lengterichting lopen, daar liepen de bloedvaten die het groeiende gewei voedden en daarna verbenen. Dit gewei is dus volgroeid, de fluwelen goed doorbloede bast is er al eerder als een vel vanaf geveegd.
Nog een leuk weetje: er leven ongeveer 2500 edelherten op de Veluwe waarvan 10 procent op de Hoge Veluwe.”
Wat zijn de technische gegevens van de foto?
Camera: Nikon d750, lens Sigma 300–800 millimeter, diafragma f/6.3, sluitertijd 1/2000, ISO 12800. Gitzo statief met schommelkop en een draadontspanner.
Hoe zwaar weegt het gewei van een edelhert?
Nog meer tips om edelherten te fotograferen
• De bekendste plek voor edelherten is natuurlijk de Veluwe. Daarnaast vind je edelherten in de Oostvaardersplassen en in het Weerterbos.
• Voor de optimale beleving van de edelhertenbronst ga je voor zonsopkomst (indien toegestaan) of tegen de avond. Maar respecteer de plaatselijke regels! Tijdens de bronsttijd wordt er extra gecontroleerd op overtredingen (nachtelijke bezoekjes in gebieden waar dat niet is toegestaan).
• Overdag kun je de bronst ook fotograferen, maar dan is het licht wat uitdagender. Kies dan voor een bewolkte dag.
• Zorg voor voldoende ‘millimeters’. Een minimum van 300 millimeter is aan te raden.
• Gebruik de autofocus stand, om de bewegende dieren zoveel mogelijk scherp in beeld te houden. En gebruik de continu stand om zoveel mogelijk foto’s achter elkaar te maken. Dan heb je de meeste kans op een ‘wereldplaat’.
• Neem eens wat omgeving mee in je foto’s, daarmee kun je je onderscheiden van andere fotografen.
• Blijf zoveel mogelijk op de paden. Lees meer over ethisch fotograferen.
Ook leuk: burlende edelherten fotograferen in het Weerterbos. Fotograaf Bert Kok vertelt.
Meer lezen over de hertenbronst in dit interessante artikel.