Vakantiefoto’s maken is een must. Al is het maar om de herinnering aan die mooie weken levendig te houden. Veel hobby-natuurfotografen gebruiken deze weken om zich eens extra in de natuurfotografie te verdiepen. Je hebt er de tijd voor en de omgeving nodigt vaak uit tot mooie platen. We geven 8 tips.
De vakantieperiode is weer aangebroken en voor veel fotografen breekt dan de stress weer aan hoe dat aan te pakken. Vaak moeten er keuzes gemaakt worden, is dat een echte vakantie of een verkapte fotoreis? En mag de camera alleen mee voor de vakantiekiekjes? Fotograaf Bert Faber vertelt:
“Als het een fotoreis is, is de keuze natuurlijk makkelijk en sleep je alles mee wat je nodig denkt te hebben. Als het een gezinsvakantie is, is het natuurlijk niet handig als papa of mama bij ieder fotogeniek plekje blijft hangen en de rest van het gezin steeds moet wachten. Ik heb de mazzel gehad om dit jaar beide type reizen te mogen maken. Ik bespreek een aantal foto’s die tijdens de gezinsvakantie zijn gemaakt.”
Maak duidelijke afspraken
“Al kamperend zijn we een deel van Schotland doorgetrokken. Hoofddoel was om veel te zien en te wandelen. Omdat we in de buurt van een papagaaiduikerkolonie waren, hadden we van tevoren een excursie geboekt om het eilandje waar de kolonie zit, te bezoeken. Dat was het enige echte geplande fotografiedagje. Voor de rest waren het vakantiekiekjes of af en toe een keer een uurtje vroeg in de ochtend of in de avond. Voor mij werkt echt fotograferen alleen als ik daar de tijd voor heb en me daar volledig op kan focussen. Dat gaat niet samen met een pittige dag wandelen in de bergen.”
Moderne techniek
“De huidige camera’s zijn vaak voorzien van een antibibber (stabilisatie) functie. Ideaal voor vakantiefoto’s. omdat je hiermee je ook met relatief lange sluitertijden scherpe foto’s kunt maken. Omdat je tijdens een bergwandeling licht bepakt op pad wilt en geen statief mee wilt slepen is dit ideaal om in dit geval met 1/20 seconde sluitertijd een beetje bewegend water op de foto te krijgen.”
Pak je fotomomentje
“Ik ben een keertje vroeg de tent uitgerold, het strand opgewandeld en heerlijk tijdens zonsopkomst aan het fotograferen geweest. Om een zacht beeld te krijgen heb ik een grijsfilter toegepast om de sluitertijd te verlengen, waardoor het water vervlakt. Door de stenen in de foto op te nemen krijg je meer dieptewerking in je beeld en wordt de foto interessanter dan dezelfde foto zonder elementen in de voorgrond. Na dit fotomomentje de rest van de dag lekker gewandeld en de camera niet meer aangeraakt.”
Details
“Omdat het hoogzomer is, zijn de watervallen minder spectaculair dan in andere seizoenen. Op zoek dus naar mooie details. Bij een bekende fotohotspot -maar nu een zielig stroompje- vind ik dit detail in het water. Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat de reflecties grotendeels weggenomen worden en de fraaie kleuren beter uitkomen.”
Beeldopbouw
“Tijdens een kustwandeling vallen alle prachtige kleurschakeringen in het landschap mij op. De rotsen hebben door de mossen fraaie kleuren. Doordat de zon af en toe door de bewolking breekt zijn er ook vele tinten groen op de achtergrond. Bij een groothoekfoto zoals deze is het belangrijk om een evenwichtige beeldopbouw te zoeken, zodat het geen saaie standaard vakantiefoto wordt. In dit geval is de lijn van de bemoste rotsen een automatische blikvanger die leidt naar de zee waar ook de groene kliffen eindigen.”
Samenvattend
“Afhankelijk van het hoofddoel van je vakantie, is het sowieso heerlijk om af en toe even met de camera op pad te gaan. Tijdens de gezinstripjes zal het fotograferen zich vaak beperken tot kiekjes en dat is ook helemaal niet erg. Het is per slot van rekening vakantie! Geniet ervan en probeer toch nog even je momentjes te pakken.”
En dan nog even dit
Een strakblauwe hemel is natuurlijk heel fijn in de vakantie. Een garantie dat je de hele dag buiten door kunt brengen. Maar voor goede vakantiefoto’s is een flink pak wolken te prefereren. Je foto’s worden spannender en krijgen meer diepte.
Door het harde licht en de wolkenloze hemel is de foto tamelijk vlak geworden. Het verschil tussen de ervaring ter plekke en het plaatje op je computer is groot.
Door de aanwezige wolken is niet alleen de lucht interessanter geworden. Ook het groen heeft veel meer scharkeringen en diepte gekregen. Zo lijkt de foto op je computerscherm meer op de echte beleving.
Determineren tijdens de vakantie
Wil je graag weten welke plant of welk dier je gefotografeerd hebt? Gebruik dan deze uitstekende app: ObsIdentify (Applestore en Playstore) of wil je weten welke vogel(s) je hoort, gebruik dan de app Merlin.
Ook lezen: zo fotografeer je bergen.
Foto’s: Bert Faber (m.u.v. onderste 2)