Water fotograferen is een perfect idee voor een warme zomerdag. Stromend water, druppels, vennen… Je kunt er van alles mee: verstilling, dynamiek of spannende reflecties. En het is overal te vinden.
Tips water fotograferen
-Dauwdruppels zijn een zegen voor iedere fotograaf. Zeker als je macrofoto’s maakt, zorgen dauwdruppels ervoor dat jouw opname van een bloem of insect er een stuk beter uitziet. Dauw treedt meestal op rond zonsopgang op plekken waar het nog niet zolang geleden geregend heeft. Vlak na een zachte regenbui is alles ook fraai bedruppeld.
De druppels fungeren als kleine lensjes. Zo komen de achtergrondkleuren terug in de druppels. Het mooie aan deze foto is dat de voorstellingen in de druppels geleidelijk veranderen van links naar rechts. Het spinnenweb dat de druppels bij elkaar houdt, maakt de foto nog spannender. Foto: Hannie Joziasse.
-Als je vroeg op pad gaat om foto’s met dauwdruppels te maken, neem dan een vuilniszak mee om op te zitten/liggen. Bedauwd gras levert je anders een flink nat pak op.
– Watervallen zijn een echte uitdaging voor fotografen. Het beste kun je ze fotograferen met bewolkt weer. Vooral wanneer de waterval in het bos ligt, is er extra veel licht/donker contrast. Het wit is in de zon dan al gauw een ‘uitgebeten’ plek. Gedempt licht kan dit voorkomen. Zowel korte als lange sluitertijden kunnen tot een mooi effect leiden. Bij korte sluitertijden (1/500 of minder) kun je opspattende druppels mooi scherp weergeven, bij langere tijden (1/2 of meer) wordt het water een beetje melkachtig en ontstaat een sprookjessfeer. Glinstering op stenen kun je tegengaan met een polarisatiefilter.
– Watervogels in kalm, grijzig water leveren vaak saaie portretten op. Zodra er beweging ontstaat, met bijvoorbeeld opspattend water kun je spannende platen maken. Ook hier gebruik je bij voorkeur sluitertijden van 1/500 of korter. Let bij watervogels ook op de reflecties. Die kunnen je foto een stuk dynamischer maken.
Door een korte sluitertijd (1/800) zijn zowel de bewegende vogel als de opspattende druppels grotendeels scherp gebleven. De fotograaf heeft ook goed gelet op de reflectie van de vogel, deze is volledig zichtbaar. Foto: Kristien van den Acker
Vaak te vinden langs het water: ijsvogels.
-Stromend water van bijvoorbeeld bosbeken is een zeer fotogeniek onderwerp. Zeker als het recent geregend heeft, kan er een flinke stroming zijn. Veel fotografen gaan hiervoor naar de Hoegne in de Ardennen, maar de Leuvenumse beek op de Veluwe is een goed alternatief.
Met een sluitertijd van 1 seconde is de snelheid van het riviertje goed te zien. De wazigheid van het stromende water maakt de foto wat afstandelijk, maar dat wordt mooi gecompenseerd door het stilstaande water met reflectie. Foto: Jan Huijbers.
-Wil je de beweging van water juist bevriezen, gebruik dan een korte belichtingstijd van bijvoorbeeld 1/2500 eventueel in combinatie met een hogere ISO waarde (bij weinig licht).
-Snelstromende of kabbelende riviertjes en licht golvende zeeën kun je mooi vaag (melkachtig) vastleggen door een sluitertijd van minstens 5 seconden aan te houden. Vergeet niet een statief te gebruiken.
Met een belichting van 160 seconden heeft de zee een melkachtige structuur gekregen. Daarmee is de dynamiek van het water verdwenen, maar de verspreide rotsblokken zorgen voor voldoende spanning. Om zo lang te kunnen belichten, zonder over te belichten, zijn in dit geval twee grijsfilters gebruikt. Foto: Rob Christiaans
-Spiegelingen in het water zijn vaak een zegen voor de fotograaf. Ga eens door de knieën, vaak zijn spiegelingen vanuit een lager standpunt nog mooier. Pas op dat je spiegelingen van bomen of watervogels niet afkapt bij de uitsnede. Windstilte is vaak het beste bij spiegelingen-fotografie, maar soms kan een rimpeling op het water voor bijzondere effecten zorgen.
Een paar simpele herfstbomen krijgen iets magisch als je ze gereflecteerd in het water fotografeert. Doordat er een paar blaadjes op het wateroppervlak liggen heeft de foto nog een extra dimensie gekregen. Foto: Cees Snel
-Dwars door helder en ondiep water fotograferen kan hele spannende foto’s opleveren. Als je daar geen reflecties bij wilt hebben is een polarisatiefilter de oplossing.
Een paar schelpen in het zand worden een waar kunstwerk als je ze door een (lichtgolvend) laagje water fotografeert. Het zonlicht wordt in deze foto gebroken door het water en dat levert extra fraaie effecten op. Met een sluitertijd van 1/400 is alles voldoende scherp gebleven. Foto: Nel Talen
-Bij onderwaterfotografie hoef je niet direct aan zeebodems en duikpakken te denken. Met een paar flinke laarzen en een zogenaamd onderwaterhuis voor je camera kun je in ondiepe watertjes al gaan experimenteren. Richt daarbij je camera ook eens omhoog, voor een bijzondere kijk op de omgeving vanuit het water.
-Vennen kunnen zeer fotogeniek zijn. Vooral in de vroege ochtend als er nog wat nevel hangt. Een paar watervogels maken het plaatje compleet. Probeer bij vennenfotografie eens aan de eenderde/tweederde regel te denken: neem tweederde van de hoogte voor de ven (en begroeiing) en eenderde voor de lucht.
Oisterwijkse vennen, foto: Harriette Giesbers, ook de Hatertse en Overasseltse Vennen bij Nijmegen zijn de moeite waard
Meer lezen over mist en nevel? Mist en nevel fotograferen
-Watervogels zoals futen, eenden, zwanen of deze kroeskoppelikaan komen het mooist tot hun recht als de camera net boven het water uitkomt. Heel lang stilliggen met een bootje of voorzichtig waden kunnen helpen om zo’n beeld te maken. Een telelens is onmisbaar, hier is een 600 mm gebruikt.
Probeer bij watervogels ook de reflectie in beeld te brengen. Foto: Carol Thoelen
Meer handige fototips, kijk hier:
Zo fotografeer je de kracht van de natuur.