Zo doe je dat: fotograferen bij zonsopkomst

René Alblas

19 april 2024 .

Fotograferen bij zonsopkomst. Er is geen mooier moment van de dag om te fotograferen dan de vroege ochtend. Als de zon net haar eerste stralen laat zien, krijgen je foto’s een bijna magische sfeer. We geven een aantal handige tips.

Net zoals bij veel andere natuurfotografie-onderwerpen geldt ook hier: vroeg opstaan loont. Want dit fenomeen kun je het beste fotograferen als je al voor zonsopgang op jouw ideale fotoplek aanwezig bent. Dan ben je goed voorbereid en kun je direct profiteren van de eerste zonnestralen.

Gouden licht

Als je bij ochtendmist tegen de zon in fotografeert krijgt je beeld een prachtige gouden gloed. Als je witbalans op bewolkt of schaduw staat komen de gouden tinten vaak nog beter tot hun recht. Dit zogenaamde gouden uurtje duurt overigens vaak korter dan een uur, dus gebruik je kansen!

Een beetje glooiend landschap, waarbij de nevel in de lagere delen blijft hangen, zorgt voor een mooie dieptewerking. Foto: Jack Poels

Naast het gouden licht dat je krijgt wanneer je tegen de zon in fotografeert, levert het ook fraaie silhouetten op. Foto: Kevin van den Hoven

Ochtendnevel, een mooie reflectie en het gouden licht. In deze foto van een dodaars komt alles samen. Foto: Johannes Klapwijk

Fotograferen bij zonsopkomst : een zonneharp

Als er zon wordt voorspeld na een dag regen en een koude nacht, heb je een flinke kans op zogenaamde zonneharpen in het bos. Het zonlicht schijnt dan in mooie banen door de takken. Je kunt deze fascinerende lichtbundels het beste fotograferen van een afstand met een telelens. Hoe dichterbij je komt, hoe minder het effect.

Een fraaie “symmetrische” weergave van een zonneharp, waarbij het zonnetje tussen twee stammen nog net te zien is. Zeer geraffineerd! Foto: Piet Haaksma.

Het verschil tussen een zonneharp en een jakobsladder.

Bloemen met dauw

Als het geregend heeft, is er de volgende ochtend kans op dauw. Bloemen krijgen daardoor meer glans en worden extra fotogeniek.

De kleine druppeltjes op de pinksterbloemen maken het verschil tussen een gewoon goede foto en een super sfeervolle plaat. Foto: Ellen Gerritsen

Kleine zonnedauw is een ideaal foto-onderwerp als er dauwdruppels zijn. Foto: Yvonne aan de Wiel

Mist

Na een aantal regenachtige dagen neemt de kans op ochtendmist toe. Check regelmatig je weerapps of er ochtendmist en aansluitend een zonnige dag wordt voorspeld. Want juist de combinatie van mist en de zon die op doorbreken staat levert de beste foto’s op.

Een fotogeniek Hollands landschap wordt nog idyllischer met een beetje grondmist. Ook kan de mist ervoor zorgen dat eventueel storende bebouwing in de achtergrond onzichtbaar blijft. Foto: Johannes van Gijs

Als de zon iets hoger komt, verdwijnen de nevels snel, alleen boven het water is nog iets van de mystieke sfeer te vinden. Foto: Harriëtte Giesbers

Nog twee handige tips voor fotograferen bij zonsopkomst

• Hoe kouder de ochtend, hoe meer tijd je hebt om bedauwde libellen en vlinders te fotograferen. Zolang de temperatuur onder de 17 graden ligt, blijven de meeste fladderaars rustig op hun plek, totdat ze voldoende zijn opgewarmd.

• Door de geringe hoeveelheid licht ’s ochtends vroeg zul je lange sluitertijden moeten maken. Een statief is dus geen overbodige luxe. Als je tegen de zon in fotografeert bestaat de kans op lensflare, stralen in de vorm van gekleurde bollen en stippen. Door je camera iets te draaien kun je dit voorkomen.

Meer lezen over vlinders fotograferen in alle vroegte

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...