Zo fotografeer je met een invullichtje

René Alblas

24 mei 2019 .

In de Roots-online-serie “Zo fotografeer je…” vertelt Bert Faber deze keer over het fotograferen met een invullichtje. Een mooie manier om met een (hele) kleine ingreep de natuur nét iets mooier in beeld te brengen.

Het is natuurlijk heerlijk om de natuur de natuur te laten en ook het licht te nemen zoals het is. Maar het kan ook zinvol, creatief of heerlijk zijn om te experimenteren met het toevoegen van licht in je fotografie. Door middel van een zaklampje of een invulflits kan je op een eenvoudige manier een accent liggen op een onderwerp. Bij een tegenlichtsituatie kan het je helpen om het onderwerp mooi te belichten.

Een accent

Deze foto is op een donkere, grauwe dag gemaakt. Ik heb de foto stevig onderbelicht. Door een zaklampje achter de bosanemoon te leggen en deze door het bloemetje heen te laten schijnen krijgt de foto een duistere sfeer met een mooi belichte bosanemoon. Op deze eenvoudige manier kun je toch ook op een saaie dag een leuke foto maken.

De vergelijking

Bovenstaande foto is gemaakt zonder het toevoegen van extra licht. Hij is wel aardig, maar ook een beetje saai. Het onderwerp springt er niet echt uit doordat de foto vrij vlak is qua licht.

Hier heb ik weer een zaklampje gebruikt, dat recht op de bloem schijnt. Door een licht accent toe te voegen komt de foto veel meer tot leven en geeft dit een veel sprankelender resultaat dan de eerste foto.

Nog een vergelijking: Invulflits bij tegenlicht

Ik ben een beetje een eigenwijze fotograaf en fotograaf heel vaak tégen het licht in . Vraag me niet waarom, maar dat past gewoon bij me. Ook bovenstaande foto is tegen het zonlicht in gefotografeerd. Omdat het licht dus van achteren op de libel valt, is de voorkant in de schaduw, hierdoor zijn mooie kleuren wegvallen.

Door de flitser van de camera of een opzetflitser te gebruiken, kun je de schaduwzijde van de libel weer inflitsen en daarmee de kleuren van de libel ophelderen. Door de flitser niet voluit te laten flitsen of een wit papiertje er voor te houden temper je het flitslicht en ziet het eindresultaat er natuurlijk uit.

Voor de gevorderde fotograaf

Bovenstaande foto is ook gemaakt met een invulflits om de waterdruppels en de libellen enigszins op te helderen. Op de foto hieronder is te zien hoe dit is gedaan. Links naast de softbox zie je de drie libellen in het hoge gras zitten. Het gras is prachtig bedauwd en zorgt voor een sfeervolle omgeving. Zoals je op foto kunt zien zit op de flitsaansluiting van de camera een zendertje gemonteerd. De flitser zit via een ontvanger op een statiefje gemonteerd. Door deze zender/ontvanger kan je de flits op afstand via de camera bedienen en daarmee de flitser overal waar je wilt neerzetten. Op de flitser zit een softbox gemonteerd. Deze zorgt dat het flitslicht mooi egaal verdeeld wordt en dat daarmee de libellen ook egaal belicht worden. Het ziet er vrij complex uit, maar als je eenmaal de werkwijze begrijpt is het een eenvoudige manier om met licht te spelen en je onderwerp naar je eigen keuze uit te lichten.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...